A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A finomított szénhidrátok veszélyei – inzulinrezisztenciát és elhízást okoznak


A finomított szénhidrátok kétségtelenül nagyon finomak. Jólesik néha megenni egy fánkot, beülni egy cukrászdába és elfogyasztani egy krémest és a fagylaltot is sokan kedvelik. 

Azonban ezeket az ételeket nem javasolt rendszeresen fogyasztani, mivel egyrészt csak üres kalóriákat jelentenek a szervezet számára, másrészt sok-sok betegség okozói lehetnek. Természetesen néhanapján el lehet csábulni és meg lehet enni egy-egy szelet süteményt, azaz ha a mértéket tudjuk tartani, akkor semmilyen betegségtől nem kell tartanunk. A kulcsszó nem más, mint a mértékletesség.

Milyen ételek tartoznak még a fentieken kívül a finomított szénhidrátok csoportjába? Például a fehér, finomított liszt és az abból készült kenyér, péksütemény és tésztafélék, az édességek, a kekszek, a desszertek.

Ha sokat híztunk az utóbbi időben, akkor elképzelhető, hogy ezek a finomított szénhidrátok a bűnösök, hiszen egyrészt magas cukor- és zsírtartalommal bírnak, sok kalóriát tartalmaznak, viszont nincsen bennük tápérték, azaz nem tartalmazzák azokat a tápanyagokat, amelyekre a szervezetünknek szüksége lenne. Ha egyik reggel elfogyasztunk egy fehér lisztből készült zsömlét, majd a másik reggel egy zöldségekből készült turmixitalt, biztosak lehetünk benne, hogy a második nap reggelije lesz számunkra megfelelő, mert nemcsak vitaminokat és ásványi anyagokat viszünk be a szervezetünkbe, de még a fogyásunkat is elősegítjük, ugyanis a zöldségek rostokban bővelkednek. Ellenben a zsömlében nincsenek tápanyagok és rostok és még betegek is lehetünk, ha ilyen ételeket fogyasztunk rendszeresen.

A finomított liszt úgy készül, hogy a gabona értékes részei eltűnnek, azaz az adott gabona nem tartalmaz vitaminokat, ásványi anyagokat, de még rostokat sem. A gabonacsíra is eltávolításra kerül, márpedig a gabona eme részében találhatók meg az antioxidánsok és azok a tápanyagok, amelyre a szervezetünknek szüksége van a betegségek leküzdéséhez.

A finomított szénhidrátok nem tartalmaznak tápanyagokat, viszont magas a kalóriatartalmuk és a glikémiás indexük. Ez pedig negatívan hat a vércukorszintre, azaz megemelik azt. Amennyiben sokszor fogyasztunk finomított szénhidrátból készült táplálékokat, úgy a szervezetben megemelkedik a vércukorszint és kialakulhat az inzulinrezisztencia is.

A finomított szénhidrátok éhesen tartanak bennünket. Azaz hiába eszünk meg reggelire két fehér lisztből készült zsömlét, továbbra is éhesek maradunk. Kialakul egy ördögi kör, akkor is eszünk, amikor a testünknek nem újabb ilyen egészségtelen ételekre van szüksége, hanem tápanyagokra, azaz vitaminokban, ásványi anyagokban és rostokban bővelkedő táplálékokra.

Minden finomított szénhidrát rövid molekulaláncokból áll, amelyek gyorsan átalakulnak glükózzá a szervezetben, ami pedig hirtelen vércukorszint-emelkedést okoz. Amikor ez megtörténik, a szervezet sok inzulint termel, így a glükóz belép a szervezet sejtjeibe, és energiaként használódik fel. Az inzulin segíti a testet, mégpedig az élelmiszer energiává alakításában. Azonban ha rendszeresen fogyasztunk finomított szénhidrátot, akkor a vércukorszint túlságosan gyakran emelkedik meg, ami viszont inzulinrezisztenciához vezethet. Az inzulinrezisztencia az, amikor a szervezet sejtjei nem ismerik fel az inzulint, és ez 2-es típusú cukorbetegség kialakulásához vezethet.

A finomítatlan szénhidrátok viszont természetes állapotukban vannak jelen és nagyon sok rostot, vitamint, ásványi anyagot és egyéb tápanyagot tartalmaznak, amelyek energiát szolgáltatnak a mindennapokhoz. A rostok segítenek fenntartani az egészséges vércukorszintet és szabályozzák az étvágyunkat. Finomítatlan szénhidrát táplálékforrásnak számítanak a következők: kuszkusz, barna rizs, bab, korpa, köles, árpa, zöldségek, lencse, gyógynövények, teljes kiőrlésű gabonák.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések