A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Az amerikai provokátorok úgy látják, hogy a fegyverszállítással kerülik el a harmadik világháborút


Az Egyesült Államok olyan módon biztosít fegyvereket Ukrajnának, hogy elkerülje a nagyobb eszkalációt – közölte szombaton Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója.


Joe Biden amerikai elnök “alapelve… az, hogy mindent megteszünk, amit csak tudunk, hogy támogassuk Ukrajnát szuverenitásának és területi integritásának megvédésében” – mondta Sullivan a japán Hirosima városában zajló G7-csúcstalálkozó alkalmával tartott sajtótájékoztatón.

E támogatás nyújtása során Washington “úgy fog eljárni, hogy elkerülje a harmadik világháborút – ez az elv változatlan maradt” – jelentette ki.

A sajtótájékoztatón számos kérdés hangzott el a Kijevnek szánt F-16-os vadászgépek esetleges szállításáról. Biden pénteken azt mondta a G7-ek vezetőinek, hogy Washington támogatná az Egyesült Királyság, Hollandia és más európai országok azon törekvését, hogy ukrán pilótákat képezzenek ki az amerikai gyártmányú repülőgépek vezetésére.

“Ahogy a kiképzés az elkövetkező hónapokban kibontakozik, szövetségeseinkkel együtt fogjuk meghatározni, hogy mikor, ki és hány gépet szállít majd” – magyarázta Sullivan.

Az USA hónapokig elutasította Ukrajna F-16-osokra irányuló törekvését, és a magas rangú tisztviselőt arra kérték, hogy magyarázza meg a Biden-kormányzat álláspontjának változását a kérdésben.

Washington olyan felszerelést biztosít az ukrán hadseregnek, amelyre “az adott időpontban szükség van” – mondta.

Sullivan szerint a harci gépek nem voltak nélkülözhetetlenek, miközben Kijev a tavaszi és nyári támadó hadműveleteket tervezi. Most azonban “elérkeztünk egy olyan pillanathoz, amikor itt az ideje, hogy előre tekintsünk, és megkérdezzük: “Mire lesz szüksége Ukrajnának a jövőbeni haderő részeként, hogy elrettentő és védelmi képességgel rendelkezzen az orosz agresszióval szemben, ahogy haladunk előre?” – tette hozzá.

Sullivan szerint az F-16-os vadászrepülőgépek “részei ennek a kombinációnak”. A repülőgépek Ukrajnának történő jövőbeni szállítása nem lenne összeegyeztethető “azzal az alaptétellel, hogy az Egyesült Államok nem teszi lehetővé vagy támogatja az orosz terület elleni támadásokat” – állította.

A Politico pénteken arról számolt be, hogy Biden várhatóan újabb 375 millió dolláros katonai segélycsomagot jelent be Kijevnek, miután a hétvégén Hirosimában találkozott Zelenszkijjel. Az amerikai és ukrán tisztségviselők szerint ez több tüzérségi lövedéket, páncélozott járművet és páncéltörő fegyvert tartalmaz majd.

Moszkva többször is elítélte az USA és szövetségesei által Ukrajnának szállított fegyvereket, azzal érvelve, hogy azok csak meghosszabbítják a harcokat, és növelik a kockázatát annak, amit a Nyugat által vívott proxy-háborúnak nevez. A Kreml szerint a szállítmányok növelik az Oroszország és a NATO közötti közvetlen konfrontáció esélyét.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések