A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Szabó Tímea: Nem leszünk Oroszország és Putyin trójai falova!


Orbán Viktor és kormánya orosz barátságával sokkal komolyabb károkat okoz nekünk, mint azt elsőre gondolnánk.

„Az Egyesült Államok kormánya ma hivatalosan is kimondta: Magyarország Oroszország trójai falova! Ez még akkor is rossz hír, ha amúgy valakinek negatív véleménye van Joe Biden amerikai elnökről vagy az USA külpolitikájáról, mert az Orbán-kormány az orosz (és a kínai) „barátkozással” elszigeteli Magyarországot minden nyugati szövetségesétől, hosszú távon komolyan veszélyeztetve hazánk szuverenitását és biztonságát.

David Pressman budapesti nagykövet bejelentése – hogy tudniillik szankciókat vetnek ki kormányközeli és oroszpárti vezetőkre, intézményekre – abból a szempontból aligha ért minket váratlanul, hogy ez az információ már napok óta keringett a sajtóban. A globálisan több mint 50 intézményre és személyre vonatkozó kitiltásra viszont talán kevesen számítottak. Az USA sebességet váltott az orosz agresszióval szemben, jelezve: kéz a kézben jár ebben az Európai Unióval, és

nem tűri azt, hogy bárki falazzon Vlagyimir Putyinnak.

A Moszkvából budapesti székhelyűvé avanzsált Nemzetközi Beruházási Bank (értsd: orosz kémbank) három vezetője – Nyikolaj Koszov elnök, Laszlóczki Imre alelnök, valamint Georgij Potapov kormányzótanácsi elnökhelyettes – és az intézmény felkerülése az Egyesült Államok hivatalos szankciós listájára (ezáltal az USA-ból való örök kitiltása) elsőre nem tűnik jelentős vagy a magyar embereket közvetlenül érintő szankciónak. Olcsóbb lesz ettől itthon a kenyér? Lemegy végre a 42%-os élelmiszerinfláció? Vége lesz a háborúnak? Nem. Sőt: ez a lépés Orbán Viktornak rövid távon még hasznot is hozhat, hiszen van új ellenség, aki a „magyarokat támadja”, aki ellen a propagandagépezet újra bevethető.

Hosszú távon azonban a szankcióknak komoly negatív következményei lesznek hazánkra nézve: ha minden nyugati szövetségesünket elveszítjük, mert elkönyvelnek minket Putyin trójai falovának, egyre inkább ki leszünk szolgáltatva a keleti hatalmaknak, amelyek a nyugati demokráciákkal szemben nem partnerként, hanem a hatalmuk olcsó kiszolgálóiként tekintenek ránk, és így is fognak velünk bánni.

Az Unióval szemben Kínával és Oroszországgal nincs értékközösségünk. Azokkal az országokkal, ahol kivégeznek ellenzéki újságírókat, politikusokat és civileket, és ahol a hatalom megszerzése és megtartása más országok és népek leigázásával még a

21. században is legitimnek tekintett, Magyarországnak nincs dolga!

Putyin Ukrajna ellen indított háborúja óta – az oroszokkal való nyílt kormányszimpatizálás következményeként – az Unió összes országának szemében pária a magyar kormány. Ebben Orbánnak az sem javított a helyzetén, hogy Olaszországban a vele fotózkodó szélsőjobboldali Giorgia Melonit választották meg, vagy hogy Svédországban is a radikális jobboldal nyert. Lengyel szövetségesét is rég elvesztette a magyar miniszterelnök. Európában ugyanis a jobboldal valóban antikommunista, és Oroszország meg Vlagyimir Putyin nem tartozik a természetes szövetségesek közé. Sőt. Európai és nemzetközi szövetségek sorra szegik meg a saját belső szabályaikat csak azért, hogy Orbán ne tudjon vétózni és akadályozni (például Ukrajnának nyújtott segítséget). És ezzel Európa szélsőjobboldali és jobboldali kormányai is egyetértenek.

Európa, mint szövetséges tehát már rég eltűnt.

Az orosz kémbank magyarországi jelenléte pedig már régen kiverte a biztosítékot Európában és az Egyesült Államokban is. Korábban a Fidesz európai képviselői is megszavazták az Európai Parlamentben azt a javaslatot, hogy a kémbankot minden tagországból kitiltsák. Ennek Magyarország kivételével minden uniós tagállam eleget tett (legutóbb Bulgária és Románia). Tudni kell, hogy a kémbank orosz »dolgozói« diplomáciai mentességet kapnak (egy bank dolgozója miért is?), ami többek között azt jelenti, hogy bűncselekmény esetén se járhat el – például –

a magyar rendőrség velük szemben.

Az USA most szankcionálta az orosz kémbanknak nyújtott magyar segítséget, és komoly jelzést küldött az Orbán-kormánynak. Orbán gondolhatja úgy, hogy az USA-ban kormányváltás jön, és a republikánus vezetés újra a magyar kormány barátja lesz, de a magyar kormányfő 2 dologban téved. Egyrészről Donald Trump nagy valószínűséggel nem lesz már elnök (de ha mégis, ő se a Kína-barátságáról ismert), másrészről a republikánusok antikommunizmusa és oroszellenessége talán még a demokratákénál is erősebb. Ha tehát Orbán erre számít, rossz lóra tesz.

Orbán Viktor és kormánya oroszbarátságával sokkal komolyabb károkat okoz nekünk, mint azt elsőre gondolnánk. A Párbeszéd – ZÖLDEK újra emlékezteti a kormányt, hogy a magyar emberek közel 80%-a ma is Unió-párti, szabadságpárti és demokráciapárti, és nem hagyjuk, hogy a Fidesz – hatalma megtartása érdekében – kiárusítsa és kiszolgáltassa hazánkat keleti diktatúráknak.

Nem leszünk Oroszország és Putyin trójai falova!”- írta Szabó Tímea a Facebookon.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések