A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Kijev bírálja a Vatikánt, amiért egyenlőségjelet tesz Ukrajna és Oroszország közé


Ha megpróbálunk egyenlőségjelet tenni a szenvedő Ukrajna és a szenvedést okozó Oroszország közé, az nem segíti a megbékélést – közölte szombaton Oleh Nikolenko, a Külügyminisztérium szóvivője a Facebook-oldalán, számolt be az rbc.ua hírportál. 

A jelentés szerint Nikolenko azt írta: „Tegnap, nagypénteken egy nagyszerű vallási eseményre került sor Rómában, a körmenetre. Ez a jó győzelmét jelképezi a gonosz felett, a fény győzelmét a sötétség felett, a hitet a kétségbeesés felett. Mélyen hálásak vagyunk Ferenc pápának, hogy törődik Ukrajnával és az ukránokkal.” De mint megjegyezte, az idei körmenetet ismét beárnyékolta a kísérlet, hogy egyenlőségjelet tegyenek az áldozat és az agresszor közé.

A Külügyminisztérium szóvivője kifejtette: a körmenet 10. stációján felolvasott szövegről van szó: egy ukrán tinédzserről, aki Olaszországban talált menedéket Mariupol orosz csapatok általi elfoglalása után, és egy orosz fiúról, akinek katonatestvére életét vesztette, apja és nagyapja pedig Oroszország Ukrajna elleni agressziós háborújának résztvevőjeként tűntek el.

„Csalódottak vagyunk amiatt, hogy a Szentszék nem vette figyelembe az ukrán fél érveit egy ilyen gesztus sértő jellegéről. Egy ukrán és egy orosz közös részvétele eltorzítja azt a valóságot, amelybe Oroszország belesodorta az ukránokat, megtestesítve az ellenük elkövetett népirtást. Ráadásul egy ilyen lépés aláássa az igazságosság és az egyetemes erkölcs elvét, hiteltelenné teszi a béke és a testvériség fogalmát"

– hangsúlyozta Nikolenko.

A sajtószóvivő azt is megjegyezte, hogy „a szenvedő Ukrajna és a szenvedést okozó Oroszország egyenlővé tételére tett kísérletek nem járulnak hozzá a megbékéléshez”. A megbékélés szerinte csak az ukrán győzelem, az összes orosz bűnös megbüntetése, a szenvedések okozásának megbánása és az ukránoktól való bocsánatkérés után jöhet létre.

„Arra számítunk, hogy a Szentszék továbbra is ragaszkodik ahhoz a megközelítéshez, amely az igazságosság és az ukrajnai béke helyreállításáért és az igazságosság megteremtéséért vállalt felelősség mély megértésen alapul”

– mutatott rá Oleh Nikolenko.

A hírportál emlékeztetett arra, hogy a tavalyi nagypénteki körmeneten a Vatikán azt akarta, hogy egy ukrán és egy orosz nő közösen vigye a keresztet és olvassa fel a „testvéri nemzetekről” szóló téziseket. Ukrajna kérése után azonban a Vatikán meggondolta magát, és a tézisek felolvasása helyett imacsend következett. A két nő azonban együtt vitte a keresztet.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések