A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Egy francia EP-képviselő azt követelte az Európai Parlamenttől, hogy vizsgálja ki az Északi Áramlatok szabotázsát


Thierry Mariani francia európai parlamenti képviselő azt követelte, hogy az európai intézmény sürgősen hozzon létre egy bizottságot a két Északi Áramlat-vezeték elleni terrortámadás kivizsgálására.
"(Joe Biden amerikai elnök) azt mondta, hogy nem lesz többé Északi Áramlat 2, ha az ukrajnai háború folytatódik. Seymour Hersh Pulitzer-díjas amerikai újságíró vizsgálatában nagyon egyértelműen szabotázzsal vádolta meg az Egyesült Államokat. A gázvezeték elleni támadás valódi szabotázs, az EU energiapiacának szabotálása egy konfliktus idején, más szóval háborús cselekmény. Az EP-nek sürgősen bizottságot kell létrehoznia ennek az ellenséges cselekedetnek a kivizsgálására, és nem hátrálhat meg az igazság kiderítése előtt, még ha az kényelmetlen is. Aki a legjobb szövetségesünknek adja ki magát, az a valóságban a legrosszabb versenytársunk lehet"

- mondta Mariani az Európai Parlamentben tartott beszédében, amelynek részletét Twitter-fiókján tette közzé.

Megjegyezte, hogy az energiaellátást és az uniós termelők versenyképességét "egy külső szereplő támadta meg", hozzátéve, hogy "ezt az európaiak biztonsága és gazdasági függetlensége elleni agresszív támadást nem szabad szépíteni".

2022. szeptember 26-án robbanások történtek egyszerre két Európába irányuló orosz gázexportvezetéken, az Északi Áramlaton és az Északi Áramlat 2-n. Németország, Dánia és Svédország nem zárta ki a célzott szabotázst. A Nord Stream AG, az Északi Áramlat üzemeltetője arról számolt be, hogy a vezetékeket érintő vészhelyzetek példátlanok, és a javítások időzítését nem lehet megítélni. Az orosz főügyészség nemzetközi terrorcselekmény miatt indított eljárást.

Február 8-án Seymour Hersh Pulitzer-díjas amerikai újságíró egy forrásra hivatkozva közzétette az Északi Áramlatnál történt robbanásokról szóló nyomozását, amelyben azt állította, hogy az amerikai haditengerészet norvég szakemberek által támogatott búvárai 2022 júniusában a Baltops gyakorlatok leple alatt robbanószerkezeteket helyeztek el az orosz gázvezetékek alatt. Hersh szerint a műveletről szóló döntést Joe Biden amerikai elnök hozta meg kilenc hónapos megbeszélések után a nemzetbiztonsági kérdésekkel foglalkozó kormányzati tisztviselőkkel. A Pentagon később közölte, hogy az Egyesült Államoknak semmi köze az orosz gázvezetékek tavalyi bombázásához.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések