A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

„Bosszantó mellékszál” – így jellemzik Magyarországot uniós diplomaták Svédország NATO-csatlakozása kapcsán


Érthetetlen Budapest álláspontja – mondta a Politiconak egy névtelenséget kérő magas rangú európai diplomata.

Irritálja a nyugati tisztviselőket, hogy Magyarország blokkolja Svédország NATO-pályázatát – hazánkkal foglalkozik szerda reggeli cikkében a Politico. A lap szerint a magyar parlament azért tartja vissza a svéd pályázat támogatását, mert Stockholm bírálta az ország demokratikus hitelességét.

A magyar állásponttal kapcsolatban a Politico Kovács Zoltán államtitkár szavait idézte, miszerint: Stockholm az „erkölcsi felsőbbrendűség omladozó trónján ül”. A nyugati szövetségesek nehezen értik Magyarország folyamatosan változó retorikáját, jegyzi meg a brüsszeli lap.

Érthetetlen Budapest álláspontja Svédország NATO-tagságával kapcsolatban – mondta a Politiconak egy névtelenséget kérő magas rangú európai diplomata.

Bosszantó mellékszál

– jellemezte a diplomata azt, ahogyan Magyarországot látják. A Political Capital igazgatóját, Krekó Pétert is idézi a lap. „Azt hiszem, Orbán mélyen hisz a Nyugat hanyatlásában” – hangoztatta Krekó.

Egy magas rangú magyar tisztviselő, aki „a megtorlástól való félelem” miatt névtelenségét kérte arról beszélt, szerinte Budapest egész NATO-csatlakozási álláspontja az elmúlt hónapokban a kormánynak az Erdoğanhoz fűződő baráti kapcsolatához viszonyult.

Magyarország álláspontját alapvetően Törökország preferenciái alakítják

– tette hozzá a tisztviselő.

Krekó Péter szerint az Orbán-kormány úgy gondolja, hogy más politikai színtereken is tőkét kovácsolhat a helyzetből. Mivel Svédország tölti be az EU Tanácsának soros elnökségét, elképzelhető, hogy Magyarország megpróbálhat nyomást gyakorolni, hogy befolyást szerezzen az uniós csatározásokban, írja a lap.

„Úgy vélem, hogy Magyarországnak – az uniós ügyekhez hasonlóan – főként belpolitikai okai vannak arra, miként kezeli ezt a kérdést”

– ezt már egy neve elhallgatását kérő svéd tisztviselő állítja a Politico szerint. A lap megkereste Orbán Balázst, a miniszterelnök politikai igazgatóját is az ügyben: míg a kormány támogatja a svéd tagságot „a svéd képviselők Magyarországgal szembeni ismételt kritikái miatt, a [Fidesz] parlamenti frakciója megosztott” Svédország csatlakozásának támogatását illetően – idézi a lap Orbánt.

A demokrácia állapotának folyamatos megkérdőjelezése nemcsak a kormányt, hanem a magyar embereket is sérti

– hangoztatta a politikai igazgató.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések