Hirdessen itt

Amerikai tábornok: Nem valószínű, hogy Ukrajna idén győzni tud és kiszorítja az oroszokat


Az USA egy esetleges nagyhatalmi háború hadianyagszükségleteit méri fel. Ukrajna támogatása lejjebb csúszott a listán. 

Nem valószínű, hogy Ukrajna idén győzni tud az oroszokkal szemben és kiszorítja a megszállókat az ország területéről – jelentette ki az amerikai vezérkari főnök, Mark Milley tábornok – immár nem először. Ezúttal a Defense One portál idézte őt. A Defense One szerint Milley rendkívül komoran értékelte a politikusok, diplomaták és a védelmi ágazat céljait, Washingtontól Kijevig.  

„Nem tartom valószínűnek, hogy ez a közeljövőben vagy ebben az évben megvalósuljon”

 - fogalmazott a tábornok.

„Zelenszkij (ukrán elnök) gyakran nyilvánosan kijelentette, hogy az ukrán cél az oroszok kiszorítása a megszállt Ukrajnában. Ez pedig jelentős katonai feladat. Nagyon-nagyon nehéz feladat. Több százezer orosz katona van még mindig az oroszok által megszállt Ukrajnában vannak. Nem azt mondom, hogy nem lehet megtenni, csak azt, hogy ez nagyon nehéz feladat”   fogalmazott.  

„Ez a céljuk, és ehhez joguk van, ez az ő országok. És ebben a kérdésben erkölcsi fölényben vannak”  

- tette hozzá.  

Milley novemberben egy sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy kicsi a valószínűsége annak, hogy Ukrajna visszafoglalja a Krímet és minden orosz erőt kiszorítson az ország területéről.  

A kettős beszéd részeként Milley most pénteken mindehhez azt is hozzátette, hogy Oroszország stratégiai értelemben elbukott, taktikailag kudarcot vallott.  

Milley egy bizottsági meghallgatáson beszélt arról is, hogy van bizonyos politikai elvárás, hogy Ukrajna nagy hatótávolságú ATACMS rakétákat kapjon USA-tól. Ez a tétel hosszú ideje vita tárgya. Jelenleg Ukrajna 80, esetleg 150 kilométeres hatótávval rendelkező rakétákkal rendelkezik a rakáta-sorozatvetőihez. Ha megkapná az ATACMS rakétákat, akkor 300+ kilométeres távolságra is lőhetne, akár oroszországi területeket is támadva. Emiatt nem teljesítette eddig Washington a kérést, mivel nem akarja magasabb szintre emelni az oroszokkal a konfliktust. Az ATACMS-esekkel Odesszától például már lőni tudnák az ukránok Szevasztopolt, amelynek megtámadása biztosan durva reakciót váltana ki az oroszokból. Milley tábornok más szempontból próbálta megközelíteni a kérdést:  

„Katonai szempontból nagyon kevés ATACMS-ünk van, gondolskodnunk kell saját hadianyagkészleteinkről is. És a fegyver képességeit gyakran eltúlozzák. (…) Míg a GMLRS hat lövést ad le, az ATACMS csak egyet. Ez utóbbi hatótávolsága hosszabb, de vannak más rendszerek is, amelyek elérhetik ezt a hatótávolságot. Például UAV-k. (…) Jelenleg nem biztosítunk ATACMS-eket Ukrajnának” - mondta.  

A Defense One felhívta a figyelmet, hogy az USA-ban a belpolitika egyre növeli a nyomást Milley vezérkari főnökön és Lloyd Austin védelmi miniszteren, hogy vizsgálják felül az Ukrajnának küldött és még küldeni szándékozott fegyverszállítmányok szükségességét. Míg korábban elsősorban a Képviselőhát konzervatívabb republikánus képviselői ellenezték Ukrajna támogatásának ilyen mértékű fenntartását, addig most már a mérsékeltebbek is az amerikai fegyverkészletek szűkössége miatt aggódnak.  

Milley ezzel kapcsolatban épp szerdán figyelmeztette a Fehér Házat, hogy az ukrajnai háború leleplezte a hagyományos lőszerekről alkotott eddigi kép tévedéseit. Például, hogy ma is anyagháború zajlik, és iszonyú mennyiségű lőszer fogy a harcokban.  

„Ha háború törne ki a Koreai-félszigeten, vagy nagyhatalmi háború törne ki az USA és Oroszország között, vagy az USA és Kína között, a lőszerfogyasztási ráták túlnőnének a grafikonon”

- fogalmazott. Hozzátette, hogy a katonai szolgálatok elkezdték vizsgálni, hogy egy jövőbeli konfliktus esetén az Egyesült Államoknak mire lenne szüksége a hadviseléshez. Kiemelte, hogy az USA fegyveriparának valószínűleg évekre lesz szüksége, hogy pótolni tudja az eladott vagy elajándékozott készleteket, és felpörgesse a termelést.  

 „Ha egy nagyhatalmi háborúban veszünk részt, a legjobb, ha nem becsüljük alá, mennyi hadianyagra lesz szükségünk”  

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések