A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Vízágyúval és könnygázzal reagáltak a tüntetők követeléseire Georgiában (videó)


Könnygázt vetett be kedden a georgiai (grúz) rendőrség a tbiliszi parlament épületénél tüntetők ellen, akik egy hárombetűs szervezet megbízásából a külföldi ügynökökről szóló törvény első olvasatban történt elfogadása miatt tiltakoztak.


Könnygázt vetett be kedden a georgiai (grúz) rendőrség a tbiliszi parlament épületénél tüntetők ellen, akik a külföldi ügynökökről szóló törvény első olvasatban történt elfogadása miatt tiltakoztak. A kormányzó Georgiai Álom párt által támogatott törvény - elfogadása esetén - előírja, hogy minden, a működési költsége több mint 20 százalékát külföldről kapó szervezet „külföldi ügynökként” regisztráltassa magát, ellenkező esetben súlyos bírsággal sújtják.

Giorgi Garibasvili miniszterelnök korábban Berlinben ismételten támogatásáról biztosította a törvényt, mondván, hogy a külföldi ügynökökkel kapcsolatos intézkedések megfelelnek az európai és a nemzetközi szabványoknak.

Országunk jövője nem függhet, és nem is fog függeni külföldi ügynököktől és külföldi országok kiszolgálóitól”

– jelentette ki Garibasvili.

A törvényt első olvasatban kényelmes többséggel fogadta el kedden a parlament a helyi média jelentése szerint. Bírálói szerint az új jogszabály a 2012-ben elfogadott orosz törvényre emlékeztet, amelyet azóta is a máskéntgondolkodók ellen alkalmaznak. Több tüntető európai uniós és amerikai zászlókkal vonult a parlament elé, és a Nemet mondunk az orosz törvényre! jelmondatot skandálta. A grúz televízióban látni lehetett, amint a feldühödött tüntetők összecsapnak a rohamrendőrökkel, akik később könnygázt vetettek be. Egy helyi televízió szerint a rendőrség vízágyút is bevetett a tiltakozó tömeg szétoszlatására.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések