A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

„Veszélyes és felelőtlen” - a NATO elítéli Putyin atomfegyver-tervét


Ukrajna az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) rendkívüli ülését kezdeményezte vasárnap az orosz atomfegyverek tervezett fehéroroszországi állomásoztatása miatt. 


A kijevi külügyminisztérium állásfoglalásában "a nemzetközi biztonsági rendszer aláásását szolgáló újabb provokatív lépésként" jellemezte Vlagyimir Putyin orosz elnök szombat esti bejelentését taktikai atomfegyverek állomásoztatásáról a szomszédos ország területén.

Putyin szombat esti közlésében úgy fogalmazott, hogy Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök kérte a fegyverek állomásoztatását. Minszk azonban eddig nem adott ki hivatalos közleményt az ügyben.

Vasárnap a NATO is élesen bírálta a moszkvai vezetést "veszélyes és felelőtlen" nukleáris retorikájáért. "A NATO résen van, és szorosan nyomon követjük a helyzetet. Nem láttunk eddig változást Oroszország nukleáris készültségében, ami a sajátunk módosítását igényelné" - hangsúlyozta az észak-atlanti szövetség egyik szóvivője.

Lengyelország szintén éles bírálattal illette az orosz bejelentést. "Elítéljük a béke veszélyeztetésének fokozását Európában, illetve globálisan" - olvasható a varsói külügyminisztérium vasárnapi közleményében. Fehéroroszország Oroszország mellett Ukrajnával és Lengyelországgal is határos.

Bulgária is tárgyalásokat sürgetett vasárnap Ukrajna és Oroszország között. Ilijana Jotova bolgár alelnök a mostani tervezettel összefüggésben úgy fogalmazott, hogy a helyzet "egyre veszélyesebb és rémisztőbb". 

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések