A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Szergej Rjabkov Washingtont tette felelőssé az Új START-szerződésben való részvétele felfüggesztéséért


Az orosz külügyminiszter-helyettes hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok és nyugati szövetségesei Oroszország stratégiai vereségét akarják látni Ukrajnában 

Azért függesztette fel Oroszország a részvételét a hadászati támadófegyverek korlátozásáról megkötött orosz–amerikai Új START-szerződésben, mert az Egyesült Államok azt arra használta, hogy segítsen Ukrajnának – jelentette ki Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes csütörtöki felszólásában az ENSZ leszerelési konferenciáján, Genfben.

Rjabkov hangsúlyozta, hogy Moszkva rákényszerült az Új START-szerződésben való részvételének felfüggesztésére, mivel Washington segítséget nyújtott Ukrajnának abban, hogy stratégiai fontosságú orosz célpontokat támadjon meg.

Az orosz külügyminiszter-helyettes közölte, hogy az Egyesült Államok és nyugati szövetségesei Oroszország stratégiai vereségét akarják látni Ukrajnában.

"A helyzet tovább romlott, miután az Egyesült Államok megpróbálta felmérni az Új START-szerződésben körvonalazott orosz stratégiai létesítmények biztonságát, segítséget nyújtva a kijevi rezsimnek az ellenük irányuló fegyveres támadások végrehajtásában" - fogalmazott Rjabkov.

Ilyen körülmények között kénytelenek voltunk bejelenteni a szerződés felfüggesztését

- fűzte hozzá.

Az orosz külügyminiszter-helyettes részvétele elleni tiltakozásul az Egyesült Államok, Franciaország, és más nyugati országok ENSZ-nagykövetei az üléstermen kívül maradtak, és kék-sárga ukrán zászlók előtt az Ukrajnával való szolidaritásukat fejezték ki.

"Világossá akartuk tenni, hogy mi, nagykövetek nem fogjuk holmi orosz külügyminiszter-helyettesek hazugságait és ferdítéseit hallgatni a leszerelési konferencián vagy az Emberi Jogi Tanács ülésén"- mondta Simon Manley brit ENSZ-nagykövet.     

Meg akarjuk mutatni, hogy Ukrajnával vagyunk nap nap után, és támogatjuk a szabadságáért folytatott küzdelmét

- tette hozzá.     

Vlagyimir Putyin orosz elnök a múlt héten jelentette be, hogy Oroszország felfüggeszti részvételét az Új START-szerződésben, és kedden alá is írta az ezt hatályba léptető törvényt. A stratégiai nukleáris robbanófejek számát korlátozó egyezményt 2010-ben Barack Obama akkori amerikai elnök és orosz kollégája, Dmitrij Medvegyev írta alá.

Rjabkov csütörtökön kijelentette, hogy Oroszország továbbra is betartja a stratégiai támadófegyverekre vonatkozó korlátozásokat az egyezmény alapján.

A 2026-ban lejáró szerződés mindkét ország számára lehetővé teszi, hogy személyesen ellenőrizzék egymás nukleáris arzenálját, de az ukrajnai háború következtében kialakult feszültségek miatt leállították az ellenőrzéseket.

Fotó: AFP/Fabrice Coffrini

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések