A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A migráció miatt egyre több francia költözik Magyarországra


Egyre több francia hagyja el az országot vagy fontolgatja komolyan a kivándorlást a migráció miatt – írja Boulevard Voltaire, jelezve: évek óta tartó folyamatról van szó, ami szorosan összefügg azzal, hogy a született franciák 67 százaléka nem érzi biztonságban magát a felmérések szerint. 

Tavaly januárban 1 614 772 francia állampolgárt tartottak nyilván, akik hivatalosan külföldön éltek, azonban a párizsi külügyminisztérium becslése szerint a valós szám 2,5 millió körüli lehet – derült ki a cikkből. A kivándorlás okokai változók: vannak akik gazdasági megfontolások miatt és olyanok is, aki származásuk, az identitásuk miatt döntenek úgy, hogy elhagyják az országot. Utóbbi kategóriába értelemszerűen a másod- és harmadgenerációs bevándorlók tartoznak.

Megélhetési okok játszanak szerepet például abban, hogy sok nyugdíjas idős korára Portugáliába vagy Spanyolországba költözik, több mint 120 ezren vannak, akik a két ibériai államban pihenik ki a munkás évek fáradalmát. 

Egyre többen magyarázzák azonban a közbiztonság helyzetével a döntésüket. A Boulevard Voltaire meg is szólaltatott egy marseille-i nőt, aki elmondta: „Franciaországban az éltem. De a növekvő bizonytalanság és az ellenőrizetlen bevándorlás miatt inkább egy olyan országban szeretném befejezni, ahol biztos vagyok benne, hogy nyugalmat találok.” Egy másik nyilatkozó úgy fogalmazott: „Belefáradtam abba, hogy kénytelen vagyok nézni, hogy országunk alapjaiban megváltozik. Már nem vagyunk itthon otthon.”

Spanyolország és Portugália mellett, a lap szerint, egyre népszerűbb célpont Kelet-Európa. Az interneten számos videó terjed, amelyek arról szólnak, hogyan lehet kivándorolni, és miért éri meg például Magyarországra költözni. A portál kiemelte, Simon Vesperini, egy több mint 11 000 előfizetővel rendelkező vlogger visszatérő témája, hogy akinek elege van a francia dekadenciából, az válassza hazánkat. „Magasabb az életminőség, többet vásárolhatok, azt is megengedhetem magamnak, amiről Franciaországban nem is álmodhattam volna” – ez pedig már egy másik videós, Frédéric Delavier érve.

Egy nő, aki a családjával költözött Magyarországra, így magyarázta a választását: „Nîmes-ben éltem – egy olyan városban, amely néhány év alatt nagyon sokat változott... Most ellenben már nem aggódok a gyermekeim miatt. 23 és 20 évesek, Budapesten, egy csendes kerületben tanulnak, ahol biztonságban vannak. Ez megváltoztatta az életemet!”

Fotó: AFP/Sebastien Salom-Gomis

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések