A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Oroszország vezető nikkeltermelője is dobja a dollárt a Kínával folytatott kereskedelemben


Oroszország a globális nikkelkínálat csaknem tíz százalékát állítja elő


Az orosz Norilsk Nickel bányászati óriásvállalat a fém egy részét jüanban, Sanghajban meghatározott áron adja el Kínának, ami a globális nyersanyag-kereskedelem átalakulásának jele – jelentette a héten a Bloomberg.

Az ügyet ismerők szerint bizonyos mennyiségű nikkelt a London Metal Exchange (LME) és a Shanghai Futures Exchange (SHFE) vegyes árfolyamon értékesített az azonnali spot piacon, a Sanghajban beárazott szállítmányokért jüanban fizetett.

A fejleményre azért került sor, mert a vállalat igyekszik növelni jelenlétét Kínában és növelni az eladásokat a világ legnagyobb nyersanyagfogyasztójának. Oroszország a globális nikkelkínálat csaknem tíz százalékát állítja elő, a Norilsk Nickel pedig a világon az első helyen áll a kiváló minőségű nikkel termelésében, több mint húsz százalékos részesedéssel.

Míg a Norilsk Nickel fő részvényesét, a milliárdos Vlagyimir Potanyint az USA és az Egyesült Királyság szankciókkal sújtotta, magát a vállalatot nem. A nyugati vevők mégis elkerülték az orosz nyersanyagok közvetlen vásárlását.

Időközben Peking nagyon szeretne hosszú távú megállapodásokat kötni, és a jövőbeni szerződéseket a sanghaji árakhoz kötni – írja a hírügynökség, hozzátéve, hogy a tárgyalások már folynak, és az LME és az SHFE árképzésének keverékét is magukban foglalhatják.

Jelenleg a világ nyersanyagkereskedelmének túlnyomó többsége az amerikai dollárban meghatározott globális referenciaárak alapján zajlik. Ez a tendencia azonban megváltozhat, mivel Oroszország és Kína keresi a módját annak, hogy növelje a helyi valutában történő kereskedelmet, és csökkentse a dollárfüggőséget.

A Bloomberg által megkérdezettek szerint a kínai hatóságok már egy ideje javasolják az SHFE árazásának használatát, mivel úgy vélik, hogy az megbízhatóbb, mint az LME.

Tavaly márciusban az LME, a világ legrégebbi és legnagyobb ipari fémtőzsdéje nyolc napra törölte a nikkel kereskedését, miután az árak néhány óra alatt több mint 50 százalékkal százezer dollár fölé emelkedtek tonnánként. A felfüggesztés miatt a fogyasztók és a termelők kulcsfontosságú referenciaárak nélkül maradtak, és ezt a tőzsde hírneve is megsínylette.

Az orosz RBK TV-nek adott nemrégiben adott interjúban Potanyin elárulta, hogy cége tervei szerint át kívánja strukturálni az ellátási láncokat, és üzletét olyan baráti országokra összpontosítja, mint Kína, Törökország, Marokkó és az arab államok.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések