A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Orbán Viktor: A harmadik világháború esélye reális veszély


Nem kétséges, hogy a háború egyre véresebb és brutálisabb – mondta Orbán Viktor a Kossuth Rádióban péntek reggel. Mindezek ellenére a legutóbbi uniós csúcson nem azt látta, hogy több ország állna a béke mellé.  

„A háború helyett a béke mellé álló országok száma egyáltalán nem növekedett” – fogalmazott a miniszterelnök. Az emberek békét akarnak, az uniós vezetők háborús álláspontot képviselnek – tette hozzá. Továbbra is arról van szó, hogy milyen fegyvereket küldjenek Ukrajnának.

Mivel Magyarország a háború szomszédjában van, a magyar emberekre nézve a háború aggasztó és veszélyes, és veszélyben van a biztonságunk – mondta a miniszterelnök, aki szerint ma már egyáltalán nem irodalmi túlzás a világháború,

„a világháború reális veszély jelen pillanatban.”

A mi idegrendszerünket irritálja legjobban ez a háború, mert a szomszédban vagyunk, de a többiek sem nyugodtak Orbán szerint.Az Európai Unióban sokan azt gondolják, hogy azért kell Ukrajnát támogatni, mert ez a helyes dolog. A világ nagy része viszont azt mondja, ez nem így van. Magyarország szerint nem Ukrajna mellett, hanem a béke mellett kell állást foglalni. Ezzel az unióban a kisebbséghez tartozunk, a világban a többséghez – fejtette ki Orbán.

Az európai lőszerbeszerzésekről

A közös, európai lőszerbeszerzésekről szólva a miniszterelnök elmondta, hazánk érdeke, hogy önállóan és közösen is lőszerhez juthasson a magyar hadsereg, itt nem ukrajna érdekei a döntőek.

A Nyugat-Európai háborút támogató álláspont erkölcsi megalapozottságú, a világ ugyanakkor inkább a magyar álláspont, a béke álláspontja mellett áll. Vagyis Európában – mutatott rá a kormányfő. MInt fogalmazott,

A direkt és indirekt nyomások, zsarolások mindennaposak”

 – tájékoztatott a magyar miniszterelnök, ugyanakkor aláhúzta: a magyar parlamentet ugyanakkor nem lehet megkerülni. Ezért van nagy jelentősége annak, hogy a parlament ma határozatot fogad el arról, hogy a magyar álláspont az, hogy legyen tűzszünet. A világnak ide kellene eljutni, és oda kellene eljuttatni Oroszországot és Ukrajnát, hogy tűzszünet legyen. A békéhez való eljutás, és a béke keretében történő rendezéshez tűzszünet kell. Ha van tűzszünet, nem hall meg több ember, innen kell elindulni a miniszterelnök szerint.

„A magyar kormány és a baloldal álláspontja is világos”

Kérdésre válaszolva a kormányfő rámutatott: a magyar határozati javaslat kiváló lehetőség lett volna a baloldalnak, hogy a hábároúpárti álláspont helyett a béke oldalára, a nemzeti álláspontra álljanak át, de nem látták ennek jeleit.

Az orosz gazdaság helyzetéről

Kérdésre válaszolva a miniszterelnök rámutatott: az orosz gazdaságról szóló hírek kapcsán ellentmondóak a hírek. A minszterelnök szerint nem várható el a háborőzú felektől, hogy a külvilág pontos tájákoztatása legyen az elsődleges szempontjuk, miközben az életükért küzdenek.

A kormányfő felidézte azt is, hogy nem először vezetett be szankciókat Oroszország ellen, csak most érték el a szankciók az orosz energiaszektort.




Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések