A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Megvan a rák elleni vakcina: öt éven belül elérhetőek lehetnek a védőoltások


A mellrák ellen fejlesztik, de sok más betegség ellen is hatásos lehet.


Fantasztikus hírek érkeztek: túljutott a klinikai vizsgálatok első fázisán a mellrák elleni vakcina – írja az Insider alapján az Origo.

Ha továbbra is így haladnak, már öt éven belül elérhetőek lesznek a védőoltások – mondta a kutatás vezetője, Nora Disis.

Eddig 66 előrehaladott stádiumú mellrákban szenvedő nő kapott a kísérleti oltásokból, ők is különböző dózisokban. Ezeknél a nőknél a betegség terjedése megállt vagy már remisszióba került, de még így is nagy náluk a kockázat, hogy kiújul a betegség.

A vakcinát kapott nők 80 százaléka túlélte a tízéves vizsgálati időszakot, ami óriási eredmény, tekintve, hogy ennél a ráktípusnál 50 százalék az ötéves túlélési arány.

A védőoltást úgy tervezték, hogy immunválaszt váltson ki egy bizonyos típusú fehérjével, a HER2-vel szemben, amely az emlőrákos esetek mintegy 30 százalékához köthető.

Bár ezek az eredmények kecsegtetők, nem árt tudni, hogy az első fázisban főleg azt vizsgálják, biztonságos-e az oltás, az, hogy milyen hatásos, csak ezután derül majd ki.

Ha pedig minden jól megy, készülhet oltás a petefészek-, vastagbél-, tüdő-, hólyag- és prosztatarák ellen is.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések