A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Már nem egyedül Washington határozza meg azt, mit szabad és mit nem

Kína továbbra is szalonképesnek tekint az orosz elnököt

A XXI. Század Intézet vezető kutatója közölte, hogy a két fél találkozójának fő üzenete az volt, hogy az Oroszország elszigetelésére irányuló törekvések kudarcot vallottak.

Kosztur András szerint az orosz–kínai elnökök találkozójával világossá vált, hogy mivel Kína továbbra is szalonképesnek tekint az orosz elnököt, már nem egyedül Washington határozza meg azt, mit szabad és mit nem a nemzetközi kapcsolatokban.

Úgy látja, hogy amennyiben megépül a Szibéria Ereje–2-es földgázvezeték is, úgy az Oroszországból Kínába irányuló földgázszállítmányok 2030-ra elérhetik a 98 milliárd köbmétert. Ez pedig kisebb, mint az Európába korábban irányuló szállítások összege (2021-ben kb. 155 milliárd köbméter). Valószínűtlennek tartja, hogy rövid időn belül megvalósul Európa teljes leválása az orosz energiahordozókról.

A vezető kutató közölte, hogy Kína és Oroszország is egyetértettek abban, hogy az Egyesült Államok által vezetett unipoláris korszakot egy multipoláris, azaz többpólusú világrendnek kell váltania. Ha pedig a Nyugat szakítani kíván Kínával is, akkor nem zárható ki, hogy hidegháborús állapotok jönnek létre, két szemben álló nagyhatalmi tömbbel. Valamint az sem zárható ki, hogy több, egymást kölcsönösen kiegyensúlyozó pólus jön létre.

A teljes interjút itt lehet megtekinteni.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések