A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Ki profitált az Északi Áramlat felrobbantásából?


Egy francia tábornok nehezményezi, hogy az esetet vizsgáló országok nem hozzák nyilvánosságra az eredményeket


Az a tény, hogy az Északi Áramlat gázvezeték robbanásait vizsgáló nyugati országok egyike sem hozta nyilvánosságra megállapításait, arra utal, hogy olyan következtetésre jutottak, amelyet inkább a szőnyeg alá szeretnének söpörni – állítja egy francia tábornok, írta meg az oroszhirek.hu.

Dominique Trinquand, az ENSZ-nél és a NATO-nál működő francia katonai misszió volt vezetője hitelesnek nevezte a Pulitzer-díjas amerikai oknyomozó újságíró, Seymour Hersh nemrég megjelent leleplező írását is, amely azt állítja, hogy Washington áll a szabotázscselekmény mögött – írta meg az oroszhirek.hu.

A 2022 szeptemberében történt támadásról pénteken a francia LCI televíziós csatornán Trinquand azzal érvelt, hogy „találtunk volna bizonyítékot, ha az oroszok lettek voltak”. A továbbiakban azt mondta, hogy ha továbbra sincs Moszkvát terhelő bizonyíték, „akkor máshol kell keresni”.

A francia tábornok szerint a kulcskérdés, amit fel kell tenni az, hogy ki profitál a bűncselekményből?

Tudva, hogy a megsemmisített csővezetékek Moszkva tulajdonában voltak, „a bűncselekmény nem az oroszoknak kedvez” – hangsúlyozta Trinquand.

Rámutatott arra is, hogy Svédország, Dánia és Németország is elvégezték a saját vizsgálataikat a robbanások ügyében, és rengeteg anyagot nyertek ki a helyszínről, de egyelőre nem hoztak nyilvánosságra következtetéseket.

„És ha nem hoztak nyilvánosságra következtetéseket, az azért van, mert valószínűleg vannak olyanok közöttük, amelyeket nem akarnak közölni" – vélte a tábornok.

Hersh jelentését kommentálva, amely egyenesen az Egyesült Államokra irányította a figyelmet, Trinquand azt állította, hogy a történet nemcsak hihető, hanem a manapság elérhető online repülőgép- és hajókövető szolgáltatásoknak köszönhetően nagyjából bárki által ellenőrizhető is.

Cikkében Hersh azt állította, hogy az amerikai haditengerészet búvárai még 2022 júniusában, a BALTOPS 22 NATO-gyakorlat álcája alatt bombákat helyeztek el az Oroszországból Németországba irányuló gázszállításra szolgáló tenger alatti vezetékeknél a Balti-tengeren.

A riporter szerint a robbanóanyagokat három hónappal később robbantották fel egy távjelzéssel, amelyet a norvég haditengerészet P8-as felderítőgépe által ledobott szonárbója küldött.

Washington következetesen tagadta, hogy bármi köze lenne a szabotázshoz, míg vezető orosz tisztviselők az ENSZ vizsgálatát követelték a Vlagyimir Putyin elnök által nemzetközi terrorcselekménynek nevezett ügyben – olvasható a portálon.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések