A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Kergemarhakóros állatot találtak Svájcban


A másik ismertté vált fertőzést Brazíliából jelentették


Szivacsos agysorvadásban (BSE), azaz kergemarhakórban szenvedő szarvasmarhát találtak Svájcban – közölte hétfőn a Svájci Szövetségi Élelmiszerbiztonsági és Állatorvosi Hivatal.

A 12 éves beteg állat vágás előtti rutinvizsgálaton bukkant fel Graubünden kantonban. A közlemény szerint „a tetemet elégették, így nem jelenthet már veszélyt sem állatokra, sem emberekre”.

Svájcban évek óta ez az első új BSE-megbetegedés.

A betegség a szarvasmarha agyvelejét támadja meg. A legnagyobb BSE-járvány az 1980-as évek végén volt, és főként Nagy-Britanniát érintette. Több mint 180 ezer állat úgy kapta el a betegséget, hogy fertőzött takarmányt kaptak. A betegség óriási csapást mért a brit szarvasmarha-ágazatra. A betegség azért veszélyes, mert a BSE-s állat húsának fogyasztása az embernél is előidézheti a Creutzfeldt-Jakob-szindrómát (CJD), amelynek tünetei hasonlítanak az Alzheimer-kóréhoz.

Más országokhoz hasonlóan Svájcban már 1990-ben betiltották a kérődző állatok számára az állati eredetű fehérjét tartalmazó takarmányt.

Németországban 2000-ben diagnosztizálták az első BSE-megbetegedést, amelyet további 400, köztük három atipikus eset követett; az utolsó ilyen fertőzést Bajorországban észlelték 2021-ben. Idén februárban jelentették az első atipikus BSE-fertőzéseket: Hollandiában egy ilyen állatot találtak, amely a holland agrárminisztérium tájékoztatása szerint nem került be az élelmezési ellátási láncba.

A másik ismertté vált fertőzést Brazíliából jelentették. A dél-amerikai ország az eset után felfüggesztette szarvasmarhaexportját.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések