A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Keanu Reevesről neveztek el egy nagyon hatékony gombaölő vegyületet


A keanumicinek nemcsak a növények ellen hatásosak, hanem az emberi fertőzések ellen is


Három természetes vegyületet azonosítottak és teszteltek német kutatók, amelyek halálosnak bizonyultak a gombákra, és annyira lenyűgözte őket, hogy a vegyi anyagokat Keanu Reeves színészről nevezték el, utalva arra, ahogyan a színész a John Wick és a Mátrix című filmekben a gonosztevőket likvidálja – írja az index.hu.

A tanulmány társszerzője, Sebastian Götze, a német Leibniz Természetes Termékkutató és Fertőzésbiológiai Intézet kutatója szerint a gombák potenciális kezelése egy olyan időszakban jön, amikor a szervezetek egyre ellenállóbbak az ismert gombaellenes szerekkel szemben.

Az újonnan elnevezett mikrobák nemcsak a növények ellen hatásosak, a kutatók úgy találták, hogy a vegyületek – a baktériumokban általánosan megtalálható, lipopeptideknek nevezett molekulák – az emberi gombafertőzések ellen is hatékony kezelést jelentenek. A tanulmányt nemrég publikálták a Journal of the American Chemical Society című folyóiratban – vette észre a CNN.

A lipopeptidek olyan hatékonyan ölnek, hogy Keanu Reevesről neveztük el őket, mert ő is rendkívül halálos a szerepeiben – mondta Götze egy nyilatkozatban.

A keanumicineknek nevezett, újonnan felfedezett antimikrobiális vegyületek a talajban és vízben jellemzően megtalálható Pseudomonas baktérium természetes melléktermékei. A kutatók akkor bukkantak a vegyületekre, amikor a Pseudomonas ragadozó amőbák elleni hatékonyságát vizsgálták.

A tudósok eddig is tudták, hogy „számos ilyen baktériumfaj nagyon mérgező a baktériumokkal táplálkozó amőbák számára” – mondta a tanulmány vezető szerzője, Pierre Stallforth, a Leibniz Intézet paleobiotechnológiai osztályának vezetője a közleményében. Stallforth és kutatótársai a tanulmány szerint azon baktériumok hatékonyságát akarták megvizsgálni a gombák ellen, amelyeknek a sejtstruktúrája hasonló az amőbákéhoz – írja az index.hu.

A kutatók kezdetben a keanumicin A, B és C hatóanyagokat tesztelték egy olyan hortenzián, amelyet Botrytis cinerea, a szürkepenészes rothadás kiváltójaként jól ismert növényi kártevő fertőzött meg. A gomba általánosan megfertőz bizonyos gyümölcsöket és zöldségeket, és járulékos károkat okoz a termésben.

A vegyületek a tanulmány szerint biológiailag lebomlanak, és környezetbarát alternatívát jelenthetnek a növényvédő szerek helyett az élelmiszer-ellátás megmentésére irányuló erőfeszítésekben.

További vizsgálatok azt is kimutatták, hogy a keanumicinek hatékonyak a Candida albicans, egy természetes élesztőgomba ellen, amely jellemzően megtalálható az emberi mikrobiomban, de túlszaporodhat, és súlyos fertőzéssé válhat.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések