A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Igazi bajnokok: ezek a fűszerek segítik a fogyást


A fogyást sokszor nehezíti, hogy lelassul az anyagcseréd, szervezeted nem képes elég gyorsan feldolgozni az ételeket, így azok egy része zsír formájában lerakódik. 


A friss vagy szárított fűszerek többsége vérbőséget okoz a gyomorban, serkenti az emésztést, az anyagcserét és a salakanyagok kiürülését, végső soron a zsír lebontását. A fűszeres ételek ráadásul hamarabb jóllakottság érzetet biztosítanak, így megakadályozzák, hogy túledd magad. Keri Glassman dietetikus, a fűszerdiéta amerikai ötletgazdája szerint ezért elengedhetetlen a fűszerek használata.

A fűszerdiéta 4 alapszabálya

👉 Kerüld a nehéz zsíros ételeket, helyettük egyél friss vagy párolt zöldségeket, gyümölcsöket, sovány húsokat, halakat és zsírszegény tejtermékeket.

👉 Mozogj rendszeresen.

👉 Kerüld a finomított szénhidrátokat, vörös húsokat, a szénsavas és a cukros üdítőket, és sózz kevesebbet!

👉 Használj az alábbi a fűszerekből csipettel többet, mint szoktál, és figyeld a hatást. Íme, egy kis ízelítő a legjobb zsírgyilkosokból:

1. Fahéj: a Jolly joker

Mindegy, hogy az ázsiai vagy a magyaros, sós vagy édes ételeket kedveljük-e, a fahéj mindenképp remek kiegészítő, közismert zsírégető fűszer. Fertőtlenítő, baktériumölő hatása mellett segíti a vércukorszint szabályozását, ezzel elűzi vagy megelőzi a hirtelen fellépő farkaséhséget. Akkor a leghatásosabb, ha a reggeli italunkba csempésszük bele, cukor helyett.

2. Gyömbér: a gyökeres megoldás

A keleti konyha kedvelt fűszere gyorsítja az emésztőnedvek termelését és a bélmozgást, így segíti a gyomor munkáját. A csípőssége révén az egész testet melegíti és aktiválja a salakanyagok távozását, ezáltal méregtelenít is. Ünnepek idején különösen hasznos, mert gátolja a puffadást és megnyugtatja a bélrendszert. Édes ízekhez is illik, teának is kiváló.

3. Feketebors: kicsi, de erős

Mindenki tart konyhapolcán borsszórót, de kevesen tudják, hogy ez a teljesen átlagos fűszer kitűnő társ lehet a fogyásban. A csípősségéért felelős piperin a kutatások szerint gátolja a zsírsejtek képződését a testben, és legalább nyolc százalékkal felgyorsítja a zsíranyagcserét. Emellett csökkenti a koleszterinszintet és segít meggyógyulni az emésztési zavarokból. Hatása úgy a legjobb, ha frissen őröljük!

4. Kapor: a tökfőzeléken túl

Ahhoz, hogy segítse a fogyást, nem kell egy fűszernek feltétlenül csípősnek lennie, hiszen a kapor is kiválóan gyorsítja az emésztést. Emellett enyhíti a gyomorfájást és a puffadást, illetve csillapítja a menstruációs fájdalmakat is. Salátaöntethez, halakhoz, sovány joghurthoz vagy túróhoz ajánljuk.

5. Rozmaring: örök nyár

Ha gondoskodtunk az ablakban mini konyhakertről, akár egész évben nyesegethetjük a friss rozmaringleveleket. Nem túl igényes növény, ugyanakkor szárított formában sokat veszít jótékony hatásaiból. Illatos, finom, és olajai elképesztő módon serkentik a zsírok lebontását.

Kalóriamentes gyógyszerek…

… így nevezi a fűszereket Keri Glassman táplálkozási szakértő. Nem csak fogyókúrában, de a legkülönfélébb betegségek kezelésében lehetnek segítőink,ó. Alacsony vérnyomásra gyógyír a rozmaring, a bazsalikom vagy a koriander, cukorbetegségre a kömény és a mustár. Az emésztési problémák ellen hatásos az ánizsmag, a borsmenta, a citromfű, a petrezselyem és a rozmaring. Szív- és érrendszeri megbetegedés esetén pedig levendula, citromfű, köménymag, kapor, majoránna, kakukkfű, fahéj és szegfűszeg ajánlott.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések