Hirdessen itt

Ha megszólalnak skandináv politikusok, akkor a tényekre hagyatkozzanak, és ne uszítsanak!


Az volt az elsődleges célunk, hogy több tiszteletet követeljünk Magyarországnak, a magyar embereknek – mondta Schaller-Baross Ernő.


„Az Országgyűlés küldöttségének az volt az elsődleges célja, hogy több tiszteletet követeljünk Magyarországnak, a magyar embereknek, választóknak, és ezzel párhuzamosan több tiszteletet követeljünk a tényeknek” – mondta a Mandinernek nyilatkozva Schaller-Baross Ernő fideszes európai parlamenti képviselő, a finn NATO-csatlakozás kapcsán Henlsinkiben tárgyaló magyar delegáció egyik képviselője.

A politikus a mai találkozót követően kifejtette: azt kérték, hogy ha a Magyarországgal, országunk alkotmányos berendezkedésével kapcsolatban, vagy jogállami kérdésekben megszólalnak skandináv politikusok, akkor

a tényekre hagyatkozzanak, és ne uszítsanak!

Ezzel ugyanis nemcsak a magyar politikusokat sértik meg, hanem a választókat is, akik a jelenleg is kormányzó nemzeti-keresztény kormányt többször is nagy többséggel megválasztották. „Határozott üzenettel érkeztünk, és ezt sikerült is átadnunk a tárgyalópartnereinknek, akik megértették a mondanivalónkat” – fogalmazott.

Magas szinten

A delegáció elérte az elsődleges célját – értékelt az EP-képviselő, aki fontos gesztusnak nevezte, hogy magas szinten találkoztak a magyar delegációval a finnek és a svédek is. Mindkét országban nemcsak a parlament elnökei, de a törvényhozás minden nagyobb pártjának képviselője jelen volt az egyeztetéseken, sőt mindkét ország külügyminiszterével is tudtak találkozni.

„A tárgyalásokon elmondtuk, hogy tisztában vagyunk vele: mindkét skandináv ország nagyon erős hadsereggel rendelkezik” – közölte a politikus De ettől függetlenül meg kell állapítanunk azt is, hogy míg az EU egy értékeken alapuló, döntően gazdasági együttműködés, addig a NATO katonai szövetség. Ha pedig mi egymásért szeretnénk egy ilyen szövetségben harcolni, akkor elvárható, hogy

a mindenkori politikai vitákon felül ne vonják kétségbe az értékeinket és a nemzeti önrendelkezésünkhöz való jogot.

Nem készen kaptuk a demokráciát

„Fontos üzenet az is, hogy mi Magyarországon a demokráciát nem készen kaptuk, meg kellett érte küzdenünk. Mi a kommunizmust követően visszatértünk Európába, abba a szövetségi rendszerbe, ahol a helyünk van. A partnereinknek is világosan jeleztük, hogy amikor olyan vélemények jelennek meg, hogy hazánkban elnyomó rendszer működik, akkor tudniuk kell, hogy a Fidesz valójában épp egy diktatúra ellenében alakult” – hívta fel a figyelmet Schaller-Baross Ernő.

A politikus utalt a finn külügyi bizottság alelnöke, Erkki Tuomioja negatív véleményére, aki régen erős kommunista befolyásokkal rendelkezett. Az ő véleményében semmi nem tükröződött abból, amit mi tapasztaltunk – hangsúlyozta a fideszes EP-képviselő.

A magyar delegáció kedden Svédországba látogatott, Hende Csaba az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnöke elégedett volt a találkozóval, ami szavai szerint barátságos hangulatban telt.

A finn és svéd látogatás céljait Kövér László, az Országgyűlés elnöke világította meg. Mint mondta, Svédország és Finnország a legválogatottabb jelzőkkel sértegette Magyarországot éveken keresztül; ezek tisztázása miatt indul delegáció Skandináviába, mielőtt hazánk ratifikálja a két ország NATO-csatlakozását.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések