A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Elkészült Corvus-Kora Róbert kilencedik panorámafestménye


A képet ünnepélyes keretek között április 22-én avatják fel a lőkösházi művelődési házban


Elkészült Corvus-Kora Róbert lőkösházi képzőművész új, kilencedik panorámafestménye Attila, a hun címmel.

A 4,5-szer 9 méteres történelmi témájú festmény több mint két év alatt készült el. Corvus-Kora Róbert elmondta, azért választotta Attilát, mert a késő ókor legendás alakjának számított, és szerinte az ősünknek tekinthetjük. „Attila nagy hadvezér, államférfi volt. Bár birodalma a halála után szinte azonnal szétesett, mégis Európa történelmének legendás alakjává vált. Nyugaton Isten ostoraként emlegették, ugyanakkor a hagyomány művelt és nemes uralkodóként tartja számon. Ezt támasztja alá az egyetlen korabeli beszámoló szerzője, Priszkosz rétor is” – fogalmazott.

A mozgalmas és színes kompozíció középpontjában, egy szerteágazó gyökerű fatörzsön Attila látható, jobbján legkisebbik fiával, Ernákkal. Mögöttük egy ágaskodó ló, bőgő szarvasbika, leszálló turul és sólyom kapott helyet. Attila mellett a sámán és Flavius Orestes, Attila egyik főembere látható. Az ő fia volt az utolsó nyugat-római uralkodó, Romulus Augustulus, akit letaszított a trónjáról Odoaker, Edekonnak, Attila másik főemberének fia, a szkírek királya.

A festmény jobb szélén megfeszített íjjal Edekon, mellette balról, kivont karddal Odoaker szerepel. Az alkotáson díszes ruhájú bizánci, kelet-római császári behódolók is helyet kaptak. Feljebb izmos hunok cipelik a 300 kilós, arannyal teli ládát, aminek tetején Ellák, Attila idősebbik fia kivont karddal bizánci aranyat dobál felfelé. A kép bal oldalának előterében szüzek tánca látható, Attila négy felesége is rajta van az alkotáson. A díszes nemesi jurták sem hiányozhatnak, és az előkelő hun leány, Emőke is megelevenedik a festményen.

A festményt ünnepélyes keretek között április 22-én avatják fel a lőkösházi művelődési házban.

Corvus-Kora Róbert már hat nagyméretű panorámaképet festett. 1996-ban, a millecentenáriumra készült el a Honfoglaló magyarok, 2000-ben az István megkoronázása, 2008-ban a Királyválasztás, 2011-ben a Holokauszt, 2013-ban a Periklész kora, két évre rá pedig az Imperium Romanum. 2017-ben húsvétra készítette el a Jézus szenvedéstörténetét ábrázoló Golgotát.

Utóbbi festmény jelenleg a békéscsabai katolikus székesegyházban látható, míg a Holokauszt Nagyváradon, a zsidó hitközség zsinagógájában tekinthető meg. Az István megkoronázása 15 évig volt kitéve az adóhivatal békéscsabai székházának aulájában.

Az alkotó tervei szerint a tizedik, és egyben utolsó panorámafestménye a jövő generációnak szólna, az erőszak, a korrupció ellen emelné fel hangját; valószínűleg 2026–2027-ben készülhet el.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések