A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Az EU légihidat hoz létre a Kongói Demokratikus Köztársaság konfliktusai által érintettek megsegítésére


A harcok miatt elmenekültek számát már ötmillióra becslik


Az Európai Unió több mint 47 millió eurót (mintegy 18,1 milliárd forint) mozgósít, és humanitárius légihidat hoz létre a Kongói Demokratikus Köztársaság konfliktusaitól sújtott emberek megsegítésére – tájékoztatott az Európai Bizottság szombaton.

A közlemény szerint a Kongói Demokratikus Köztársaság északkeleti részén, Észak-Kivu tartományban a humanitárius helyzet drasztikusan romlik a fegyveres konfliktus jelentős kiszélesedése miatt. A humanitárius szervezetek egyre rosszabb helyzetben vannak, és egyre nehezebben birkóznak meg azzal a feladattal, hogy segítsenek kielégíteni a lakóhelyüket elhagyni kényszerülő emberek ezreinek szükségleteit.

A segítségnyújtás megkönnyítése érdekében az EU humanitárius légihidat hoz létre. A műveletben – amelyet Franciaország támogatásával hajtanak végre – az ENSZ Gyermekalapjával (UNICEF) és más humanitárius partnerekkel együttműködve nyújtanak támogatást orvosi és egészségügyi eszközök, valamint élelmiszerek eljuttatásával.

A több mint 47 millió eurós támogatással az EU humanitárius partnerein keresztül biztosítja olyan azonnali szükségletek fedezését, mint a táplálkozás, az egészségügyi ellátás, a víz és a megfelelő higiénés körülmények, a menedék és a közbiztonság.

A brüsszeli közlemény Janez Lenarcic válságkezelésért felelős biztost idézte, aki hangsúlyozta: az EU készen áll arra, hogy minden szükséges eszközt mozgósítson a humanitárius dolgozók támogatására, beleértve a logisztikát és a légi közlekedést is, hogy segítsék a Kongói Demokratikus Köztársaság lakosságát.

Kongó keleti részén több mint 120 milícia harcol az értékes ásványkincsek feletti ellenőrzésért. A harcok miatt elmenekültek számát már ötmillióra becsülik.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések