A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Több ezren tüntettek a tunéziai fővárosban


A jelentős államadóssággal küzdő ország mintegy kétmilliárd dolláros támogatásról tárgyal az IMF-fel


Több ezren tüntettek szombaton a tunéziai fővárosban, Tuniszban a legnagyobb szakszervezeti központ (UGTT) felhívására, társadalmi párbeszédet követelve az államfőtől.

Ez volt az eddigi legnagyobb méretű tiltakozó akció Kaísz Szaid elnök kormányzata ellen.

A tiltakozók egyebek között a „Szabadság, le a rendőrállammal!” és az „Állítsák meg az elszegényedést!” – jelszavakat skandálták.

Az államfőt arra szólítottak fel, hogy fogadja el a társadalmi párbeszédet. Az UGTT vezetője, Nureddin Tabubi elítélte, hogy a közelmúltban őrizetbe vették az államfő több ellenfelét és egy szakszervezeti tagot. „Ellenállunk, hogy megvédjük a szakszervezeti jogainkat, és egyesülünk, mint egy kéz öt ujja” – tette hozzá.

A szervezet vezetője, akit 2015-ben Nobel-békedíjjal tüntettek ki a politikai párbeszéd előmozdításáért, elítélte a Szaíd elnöktől hallott „leszámolásokat követelő és a társadalmat megosztó megjegyzéseket”.

Elítélte azt is, hogy az államfő illegális bevándorlás elleni beszédét követően támadásokat követtek el a szubszaharai országokból származó migránsok ellen.

Tabubi teljes mértékben elutasította az alapvető termékekhez jutás (így az üzemanyag- és élelmiszerárak) állami támogatásának megszüntetését, amely a Nemzetközi Valutaalap (IMF) egyik feltétele lenne a pénzügyi támogatásokhoz.

A jelentős államadóssággal küzdő Tunézia mintegy kétmilliárd dolláros (720 milliárd forintos) támogatásról tárgyal az IMF-fel, de a megbeszélések október közepe óta megrekedtek.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések