A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Elindult a medvehagyma szezonja: márciustól gyakorlatilag egész tavasszal szabadon és ingyen szedhető Magyarországon


Újra eljött, végre itt van velünk ez a sokak által imádott növény. Kicsit mesélünk a medvehagymáról, vagy más néven vadfokhagymáról – írja a földjáró.hu. 


A szedésnél két dolgot észben kell tartanod: az egyik, hogy naponta maximum két kiló szedhető belőle (ez lehet, hogy elsőre kevésnek hangzik, de a valóságban rengeteg), a kereskedelmi célú gyűjtés viszont engedélyhez kötött. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a medvehagyma kísértetiesen hasonlít a májusi gyöngyvirágra, és van összecsengése az őszi kikericcsel is, ezek viszont emberi fogyasztásra alkalmatlan, ráadásul mérgező növények, és sajnos hasonló területet szeretnek (például a savas talajt), mint a medvehagyma, más néven sásihagyma.

Nagyfokú odafigyelés szükségeltetik, hogy meg tudjuk különböztetni a medvehagymát az említett növényektől, de mindenképp sorvezető lehet az intenzív fokhagymaillat, ha megdörzsölgetjük a leveleket, megtörjük a száracskákat, ha egy lelőhely közelében járunk.

A természetes hazai medvehagyma-állomány védelméért érdemes egy-egy tőről csak a levelek felét leszedni, így a hagyma virágozhat, és a magok elszórása is biztosított marad. Leginkább a Mecsekben és a Gerecsében terem vadon, ezeken a helyeken válnak tavaszra fokhagymaillatúvá az erdők. Fontos, hogy minél korábban szedjük, annál intenzívebb az íze, annál több benne a vitamin, ásványi anyag, amikor már közel a virágzás, sőt el is érkezik, akkor már csitulnak az aromák.

De mi köze van magyarul a medvékhez? Nos, a barnamedvék (és mellesleg a vaddisznók is) szeretik megenni a hagymáját, szívesen kutatnak, ásnak érte.

Ha nem vagyunk biztosak magunkban a szedés után, kérjünk segítséget például egy közeli piacon.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések