A bugaci vegyes pörkölt füstölt szalonnás alapon, kétféle húsból készül.
A bugaci vegyes pörkölt sokáig rotyog a tűzhelyen, de bőven megéri várni rá. Ha jó idő van, érdemes bográcsban főzni, de a konyhában, fazékban is nagyon finom lesz. Jól megy hozzá a krumpli, a friss kenyér és a házi savanyúság.
Hozzávalók 6 személyre
👉 75 dkg marhalábszár
👉 75 dkg sertéscomb
👉 10 dkg füstölt szalonna
👉 3 gerezd fokhagyma
👉 3 dl száraz vörösbor
👉 2 hagyma
👉 2 paprika
👉 2 paradicsom
👉 1 evőkanál pirospaprika
👉 só
👉 bors
Elkészítés:
A szalonnát kockázd fel, és olvaszd ki a zsírját. Ha kész, a pörcöket tedd félre.
Amíg a szalonna sül, vágd a hagymát cikkekre, a marhahúst kockákra, és forgasd össze sóval, borssal.
A kiolvasztott zsíron párold üvegesre a hagymát. Amikor már puha, húzd le a tűzről, keverd el a pirospaprikával, forgasd hozzá a marhahúst. Öntsd fel annyi vízzel, amennyi ellepi, és tedd vissza a tűzre. Lefedve kezdd el párolni, közben a vizet, ha szükséges, időnként pótold.
Közben a sertéshúst is kockázd fel, és szintén szórd meg sóval és borssal. Két óra elteltével keverd a marhához. Add hozzá a zúzott fokhagymát, a felkockázott paprikát és paradicsomot, öntsd fel vörösborral, és lefedve kis lángon gyöngyöztesd további egy órát, amíg mindkét hús teljesen megpuhul. Ha szükséges, néha pótold alatta a vizet, de ne ereszd túl bő lére. A végén keverd bele a félretett sült szalonnát is.
0 Megjegyzések