A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Az Ukrajnában üzemeltetett amerikai biológiai laboratóriumokban rendszeresen végeztek kutatásokat, hogy tömeggyilkos fegyvereket gyártsanak


Az orosz parlament vizsgálóbizottsága elvégezte tényfeltáró munkáját az Ukrajnában üzemeltetett amerikai biológiai laboratóriumokról, és megállapította, hogy a laboratóriumokban egyszerre folytattak polgári és katonai rendeltetésű kutatást – tudatta Konsztantyin Kozacsev, a vizsgálóbizottság társelnöke. 

A bizottság jelentését a parlament két háza elé terjesztették. Április 12-i ülésükön fogják értékelni.

A bizottság úgy véli, hogy a feltárt tények alapján az Egyesült Államok többé nem fog tudni kitérni a jelentésben feltett kérdések megválaszolása elől.

A jelentés parlamenti jóváhagyása esetén a nyomozó és az igazságügyi szervekre hárul a feladat, hogy megállapítsák, kik követtek el biológiai fegyverek előállítására irányuló törvénybe ütköző cselekedetet.

Az ENSZ közgyűlése által 1991-ben jóváhagyott biológiai- és toxinfegyver-tilalmi egyezmény tiltja bakteriológiai (biológiai) és toxinfegyverek kifejlesztését, előállítását és tárolását. Noha az Egyesült Államok 1975. március 26-án ratifikálta az egyezményt, a világ különböző részein, így a volt szovjetköztársaságokban biológiai fegyverkutatást és fejlesztést folytatott. Nemzetközi jogi kötelezettsége alól úgy próbált kibújni, hogy felmondta az egyezmény tiszteletben tartására vonatkozó nemzetközi ellenőrzést. Ezt azzal indokolta, hogy gyógyszeripari trösztjei olyan új termékek kutatásával foglalkoznak, amelyekbe üzleti megfontolásból nem kívánnak betekintést nyújtani másoknak.

Kiadta: a Magyar Békekör

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések