A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Átaludta az éjszakát, mégis fáradtan ébred?


Ez állhat a háttérben


Nemcsak az alvással töltött idő számít, hanem az alvás minősége is – írta meg az egeszsegkalauz.hu.

Egy felnőtt ember napi alvásszükséglete 7 és 8 óra között mozog, de nem elég, ha csak a mennyiségre figyelünk – írta meg az egeszsegkalauz.hu. Az is fontos, hogy mennyire zavartalan az alvással töltött idő.

Ha például valaki nehezen alszik el, az éjszaka folyamán többször felriad, vagy az alvási apnoe tünetei jelentkeznek nála, akkor akár 10-12 óra alvás után sem tud a szervezete regenerálódni.

Az érintett nem ébred frissen, napközben fáradt, ideges lehet, fejfájásra panaszko­dik. Ha tehát valaki hiába alszik eleget, mégsem érzi kipihentnek magát, érdemes alvásvizsgálatot végeztetnie.

Elfogadott alvási idő norma és viselkedés

👉 Elalvási idő: 5-25 perc
👉 Alvásidő: 7-8 óra
👉 Alvásciklusok: 4-6, egyenként mintegy 90 perces ciklus (minden cikluson belül van könnyű, mély és REM-fázis (Rapid Eye Movement – gyors szemmozgás)
👉 Álomfázisok: több
👉 Felébredés: éjszakánként 10-20 alkalommal nagyon rövid időre, legtöbbször nem is emlékszünk rá
👉 Forgolódás az ágyban: 5-10 alkalommal

Az alvászavar következményei

A világon több millióan alszanak rosszul, ennek pedig igen súlyos következményei is lehetnek, a nappali hangulatzavaroktól és koncentrációs nehézségektől egészen a krónikus betegségek megnövekedett rizikójáig. Emellett az érintettek nehezebben tudnak a munkájukra vagy a tanulásra koncentrálni, rosszkedvűek, türelmetlenek, ingerlékenyek lesznek, rosszabb döntéseket hoznak.

Hosszabb távon pedig az immunrendszer gyengüléséhez, elhízáshoz, a cukorbetegség, a szívbetegségek és a magas vérnyomás rizikójának emelkedéséhez is vezethet a krónikus alváshiány. Végül érdemes megemlíteni az úgynevezett cirkadián ritmussal, azaz a természetes biológiai órával összefüggő alvászavarokat. Ezekre az jellemző, hogy az elalvás és az ébredés ideje „eltolódik”, vagy a szervezet cirkadián ritmus felborulása – olvasható a portálon.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések