A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Aknarobbanás végzett szarvasgombászokkal Szíriában


Az év eleje óta legkevesebb 51-en vesztették életüket az aknák miatt 

Aknára hajtott egy szarvasgombászokat szállító teherautó Szíria keleti részén, Deir ez-Zór tartomány közelében csütörtökön, a robbanásban öten meghaltak és legkevesebb negyvenen megsebesültek – közölte a SANA szíriai állami hírügynökség.

A londoni székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) és az egyik helyszíni partnerhálózatának adatai szerint nyolcan haltak meg a robbanásban.

Az akna a SANA közlése szerint még abból az időből maradt vissza, amikor az Iszlám Állam terrorszervezet uralta a térséget.

A közelmúltban több hasonló incidens történt Szíriában. Három napja tíz, szintén szarvasgomba-keresésre induló ember vesztette életét az ország északkeleti részén fekvő Hama tartományban, miután autójukkal pokolgépre hajtottak. A délebbi Homszban a múlt hónapban csaknem hatvan gombakereső életét oltották ki az Iszlám Állam dzsihadistái egy fegyveres támadásban.

Az Iszlám Állam 2014 nyarán hatalmas területeket vont ellenőrzése alá Szíriában és a szomszédos Irakban. A terroristák többévnyi vérontást követően, 2019 márciusában a Washington vezette nemzetközi koalíciónak köszönhetően katonai vereséget szenvedtek Szíriában is. A szélsőségesek a szíriai sivatagba szorultak vissza, ahonnan kiindulva gerilla hadviselést folytatnak és merényleteket követnek el.

Az OSDH adatai szerint év eleje óta legkevesebb 51-en vesztették életüket a korábbi fegyveres konfliktusokból hátramaradt aknák felrobbanásában, köztük 18 gyermek, a sebesültek száma meghaladja a 110-et.

Segélyszervezetek becslése szerint 100-300 ezer közé tehető az Iszlám Állam által elhelyezett taposóaknák és fel nem robbant robbanószerkezetek száma az ország területén.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések