A legfinomabb fokhagymakrémleves titka a hozzávalók gondos előkészítésében rejlik.
A fokhagymakrémleves úgy lesz a legfinomabb, ha a gerezdeket előbb konfitálod, vagyis sütőben, zsiradékon puhára párolod. Az eljárás nem új, bár általában húst, főleg kacsacombot szoktak ezzel a módszerrel készíteni. A leveshez legjobb, ha házi zöldségalaplevet használsz, de ennek hiányában kockából is készülhet.
Hozzávalók 4 személyre
A konfitált fokhagymához:
👉 1.5 dl olívaolaj
👉 1 fej fokhagyma
👉 1 kis fehér hagyma
👉 1 teáskanál oregánó
👉 só
A leveshez:
👉 7.5 dl alaplé
👉 1 evőkanál liszt
👉 1 dl tejszín
👉 0.5 csokor petrezselyem
👉 só
👉 bors
Elkészítés:
A hagymát negyedeld fel, a fokhagymát szedd gerezdekre, és pucold meg. Tedd őket egy kis tálba, szórd meg sóval és oregánóval, öntsd fel olívaolajjal, és 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt süsd a gerezdeket puhára.
A kisült fokhagymagerezdeket szedd ki az olajból, és tedd egy kis fazékba. Szórd meg őket liszttel, adj hozzájuk még egy-két evőkanállal a sütéshez használt olajból, keverd jól össze, majd öntsd fel az alaplével. Sózd, borsozd, és tíz perc alatt főzd össze. Tépkedj bele petrezselyemleveleket, és pürésítsd botmixerrel vagy turmixgépben. Kanalazd vissza a lábosba, öntsd fel tejszínnel, és forrald össze.
Tálald pirítóssal vagy házi krutonnal.
0 Megjegyzések