A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A Frontex segítséget nyújt Görögországnak a migránskérdésben


Az ügynökség támogatást nyújt az illegális bevándorlók kitoloncolásában, valamint fokozottan segíti önkéntes hazatérésüket


A görög kormány és a Frontex uniós határvédelmi ügynökség együttműködési megállapodást írt alá kedden Athénban, amelynek értelmében az ügynökség támogatást nyújt Görögországnak az illegális bevándorlók kitoloncolásában, valamint szakértők bevonásával fokozottan segíti önkéntes hazatérésüket – jelentette be a görög migrációs és menekültügyi minisztérium.

A közleményben kiemelték, hogy az Európai Unió 27 tagállamának – köztük Görögországnak – közösen kell fellépnie a migránsok visszatérésének kérdésében, és elérnie azt, hogy a hazájukba visszaküldött emberek száma emelkedjen.

„A menedékjogra nem jogosult visszaküldöttek alacsony száma aláássa a menekültügyi rendszer hitelességét és annak egészét” – mondta Nótisz Mitarákisz migrációs miniszter.

A hónap elején öt földközi-tengeri, egyúttal európai uniós tagállam – Ciprus, Görögország, Olaszország, Málta és Spanyolország – belügyminiszterei a máltai fővárosban, Vallettában tartott találkozójukon arra szólították fel a Frontexet, hogy határozottabban lépjen fel az embercsempészet ellen, miután migránsok hajókon tömegével jutnak el ezen országok partjaihoz vagy halálukat lelik az úton.

Közölték: a régiók határainak szigorúbb ellenőrzése „alapvető eleme az európai uniós tagállamok embercsempészet és más hasonló tevékenységek elleni harcának, akárcsak az illegális határátlépés megakadályozásának”.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések