Hirdessen itt

Rejtélyes titok derült ki a Vénuszról


Hárommilliárd éve a Vénusz még lakható volt


A Vénusz ma forró és halott világ, de a tudósok szerint egykor folyékony víz és napsugarakat visszaverő felhők tartották fenn a lakható körülményeket – írta meg az Origo. A Chicagói Egyetem Geofizikai Tudományok Tanszékének kutatói elkészítették a Vénusz légköri összetételének időfüggő modelljét, s kiderítették, hogyan nézhetett ki egykor a szomszédos égitest.

Lehet, hogy a Vénusz mindig is lakhatatlan pokoli világ volt, a felszínén a Földénél 92-szer nagyobb a légköri nyomás, és forróbb, mint a Merkúr, annak ellenére, hogy kétszer olyan messze van a Naptól. Még a vízjeget tartalmazó üstökösök becsapódása sem elég ahhoz, hogy a víz a felszínen maradjon.

Más modellek szerint a korai Naprendszerben, amikor a napsugárzás harminc százalékkal gyengébb volt, a Vénusz felszíni hőmérséklete mérsékelt lehetett, sokkal vékonyabb légkörrel és folyékony vízzel a felszínén. Óceánok boríthatták még 700 millió évvel ezelőtt is, egészen addig, amíg az üvegházhatás elszabadulása miatt a bolygó annyira felmelegedett, hogy a víz elpárolgott a felszínéről.

A Chicagói Egyetem kutatói most úgy döntöttek, hogy saját modellel vizsgálják a kérdést.



Szerintük a Vénusz atmoszférája egykor igenis barátságos volt. A modelljükben több különböző vízszintű óceánnal számoltak és megnézték, mi történt a felszíni vízzel három különféle párolgási és oxigénelvonási folyamat során. A programot összesen 94 080 alkalommal futtatták le. És azt a következtetést vonták le, hogy a Vénusz nagyjából 3 milliárd évvel ezelőtt vált lakhatatlanná, de azt megelőzően akár lakható is volt.

A tudósok meglehetősen biztosak abban, hogy az élet megjelenéséhez folyékony vízre van szükség egy kőzetbolygón. A fosszilis feljegyzések szerint az élet a Földön körülbelül 3,5–4 milliárd évvel ezelőtt kezdődött. Ha a Vénusz felszínén 3 milliárd évvel ezelőtt valóban volt folyékony víz, akkor ott is lehetett élet.

A teljes kutatás a PNAS című tudományos folyóiratban olvasható.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések