A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A budapesti staféta távja 2024 méter volt


Négymilliárd tévénézőre számítanak az ötkarikás játékokon


A nagykövetségek, a francia Európa-ügyi és Külügyminisztérium és a nemzeti olimpiai bizottságok bevonásával világ körüli stafétát rendeztek ma - többek közt Budapest bevonásával is. Az apropót az adta, hogy keddhez képest épp 500 nap van hátra a jövő évi párizsi nyári olimpia rajtjáig.

Budapesten ebből az alkalomból reggel három evezősnyolcas vonult fel a Duna Országház előtti szakaszán - egyetemistákkal, olimpikonokkal -, majd 2024 méteres futás következett, amelyen nagykövetségek munkatársai, sportszövetségek képviselői és egyetemisták vettek részt a Francia Intézet elől rajtolva. A mezőnyben ott volt Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke, illetve Borhy László, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) rektora is.

A stafétába 128 ország nagykövetsége és több száz sportoló kapcsolódott, kapcsolódik be a nap során. A szervezők szándéka szerint ezzel kezdődött meg a "végső visszaszámlálás" az ötkarikás játékokra. A staféta Óceániából indulva egy nap alatt körbejárja a világot, Magyarország virtuálisan Litvániát váltotta 9 órakor, majd 10-kor Málta következett a sorban.

Az esemény apropóján a Francia Intézetben tartott sajtótájékoztatón Julie Thisse, a budapesti francia nagykövetség első titkára arról beszélt, hogy a sportdiplomácia Franciaország számára kiemelten fontos, "különösen most, hogy közeledik a párizsi olimpia". Hozzátette: a jövő évi olimpián és paralimpián 13 millió helyszíni szurkolóra számítanak, és úgy kalkulálnak, hogy négymilliárd tévénéző követi majd az eseményeket.

"Az olimpia nemcsak sport-, hanem kulturális esemény is lesz, elég csak arra gondolni, hogy a megnyitóra nem stadionban, hanem a Szajnán kerül majd sor. Ezzel az a cél, hogy közelebb hozzuk a sportot az emberekhez" - folytatta Julie Thisse.

Gyulay Zsolt kiemelte, nagyon komolyan veszik a felkészülést és az olimpia jelentette kihívást. "Nagy örömmel tölt el, hogy száz év elteltével ismét Párizsban lesz az olimpia, és örülünk annak is, hogy visszatér Európába, ez számunkra nagyon fontos" - mondta a MOB-elnök, majd megemlítette, hogy már többször jártak Párizsban és a delegációk tapasztalata szerint jól haladnak az előkészületek.

Kiemelte, hogy szeretnék, ha legalább akkora lenne a magyar csapat a párizsi olimpián, mint az előzőn volt. Emlékeztetett rá, hogy a MOB feladata olyan környezetet teremteni, amelyben a sportolóknak csak a felkészülésre kell figyelniük.

A sajtóeseményen - amelyen öt versenyző, Gulyás Michelle öttusázó, Kapás Boglárka és Telegdy Ádám úszó, Venyercsán Bence gyalogló és Leimeter Dóra vízilabdázó beszélt a kvótaszerzési lehetőségekről, esélyekről - együttműködési szerződést írt alá a Magyar Evezős Szövetség (MESZ) és az ELTE, a megállapodást Borhy László és Cseh Ottó, a MESZ elnöke szentesítette. Az ELTE rektora elmondta, hogy az egyetem új profilt épít fel a vízisportok területén, ebben segít az evezős szövetség eszközök, létesítmények biztosításával.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések