Hirdessen itt

Politico: Magyarország álláspontja miatt elutasították az Oroszország elleni uniós szankciók egy részét


Politico: Magyarország nem támogatta az orosz atomszektor elleni szankciós javaslatot.


 Magyarország álláspontja miatt elutasították Lengyelország és a balti országok javaslatait az orosz atomszektor elleni uniós szankciók bevezetésére – írja a Politico három diplomatára hivatkozva.

A hírek szerint Budapest ellenzi a Roszatommal szembeni korlátozó intézkedések bevezetését, többek között amiatt, hogy egy orosz vállalattal közösen atomreaktorokat építenek az országban.

Mint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tegnap elmondta, a Roszatom a világ egyik legnagyobb nukleáris ipari szereplője, ezért "az ellene szóló szankciók veszélyeztetik a globális nukleáris biztonságot".

A diplomata szerint Budapest nem fog támogatni semmilyen olyan intézkedést, amely korlátozná az Oroszországgal való együttműködést az atomenergia területén.

Mint a lap megjegyzi, néhány európai ország is erősen függ az oroszországi nukleáris fűtőelem-szállításoktól, de igyekeznek más beszállítókat találni.

Ráadásul - mint a cikk pontosítja - az orosz nukleáris szektor elleni szankciók bevezetése egy úgynevezett "nagykorúsági záradékot" jelentene, amely lehetővé tenné az országok számára, hogy addig vásároljanak fűtőelemeket, amíg szükségük van rá.

Február 15-én az Európai Bizottság 11 milliárd euró értékű új szankciókra vonatkozó javaslatokat terjesztett elő Oroszországgal szemben. Mint a Politico megírta, a tizedik csomagban azonban nem szerepelt a nukleáris ágazat. A francia gazdasági minisztérium képviselője konkrétan azt mondta, hogy számos atomerőmű orosz gyártmányú fűtőanyagot használ.

Előző nap a Reuters arról számolt be, hogy az Európai Uniónak ismét nem sikerült megállapodnia az Oroszországgal szembeni újabb korlátozó intézkedéscsomagról. A tárgyalások következő szakaszára csütörtökön kerül sor.

Tavaly február vége óta az EU kilenc szankciócsomagot hagyott jóvá Moszkva ellen. Ezek között pénzügyi, kereskedelmi korlátozások, valamint egyéni szankciók is szerepelnek. A személyi korlátozások most 1386 személyre és 171 szervezetre vonatkoznak.

A Moszkvára nehezedő szankciók nyomása felhajtotta az áram-, üzemanyag- és élelmiszerárakat Európában és az Egyesült Államokban. Vlagyimir Putyin hangsúlyozta, hogy az Oroszország megfékezésére és gyengítésére irányuló politika a Nyugat hosszú távú stratégiája, és a korlátozások súlyos csapást mértek az egész világgazdaságra. Szerinte az USA és szövetségesei fő célja, hogy emberek millióinak életét rontsák.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések