A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Feloszlatta a parlamentet, új kormányt nevezett ki, és kijelölte az új választások időpontját a bolgár elnök

Aláírta a parlament február 3-i feloszlatásáról szóló rendeletet Rumen Radev bolgár köztársasági elnök, közölte csütörtökön az elnöki hivatal. Radev február 3-tól új, szakértői kormányt nevezett ki, a parlamenti választások április 2-án lesznek. 

Két éven belül ötödször tartanak parlamenti választásokat Bulgáriában, miután a Bolgár Szocialista Párt (BSZP) január 24-én bejelentette, hogy nem sikerült kormányt alakítania, és a mandátumát visszaadta a köztársasági elnöknek.

A legutóbbi választások eredményeként megalakult parlamentben ez volt a harmadik, és egyben utolsó lehetőség a kormányalakításra. A szocialisták koalícióalakítási kísérlete előtt a bolgár parlament két legerősebb csoportja, a Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB), majd a reformista Folytatjuk A Változást (PP) párt próbálkozott sikertelenül a kormányalakítással.

A hónapok óta tartó kormányválság akadályozhatja az ország schengeni csatlakozását és az uniós helyreállítási támogatáshoz való hozzájutását. Bulgária politikai instabilitása miatt a szakértők az euró 2024-re tervezett bevezetését is megkérdőjelezik.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések