A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Egerbe került a Bródy–Hunyady-gyűjtemény


Ezzel a család világirodalmi jelentőségű teljesítménye tovább él.  

Alexander Brody üzletember, író, reklámszakember végakaratának megfelelően az egri Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtárba került a névadó író és fia, Hunyady Sándor, valamint a család irodalmi hagyatéka.

A gyűjteményt Bródy Sándor unokája, Alexander Brody gyermekei, Thyra és Sandy Brody adták át a bibliotékának.

A hétfői ünnepségen az adományozók kiemelték: a hatalmas és szerteágazó Bródy- és Hunyady-hagyaték megőrzését és feldolgozását egész életében szívén viselő Alexander Brody álma, egyben végakarata valósult meg az átadással. Ezzel a család világirodalmi jelentőségű teljesítménye tovább él, és generációk számára válik kézzelfoghatóvá, megismerhetővé.

Jelezték: az ajándék édesapjuk és Eger szoros kapcsolatát is jelképezi. Azt az eltéphetetlen szálat, amellyel Alexander Brody évtizedeken át összekötötte a családot a szülőfölddel, Magyarországgal.

Kurta Zsuzsanna irodalomtörténész az eseményen arról beszélt, hogy a hagyaték 65 éves, világ körüli útról tért vissza Magyarországra. Tájékoztatása szerint a több ezer kötetből és dokumentumból álló anyagban egyebek mellett a két író kéziratai, levelei, eredeti, első kiadású könyvei, továbbá fotók, filmplakátok, karikatúrák, újságcikkek szerepelnek.

Tőzsér Istvánné, a könyvtár igazgatója a megállapodás aláírását megelőző köszöntőjében hangsúlyozta: a hagyaték gondozása mellett a gyűjteményből kiállításokat és ismeretterjesztő rendezvényeket is szerveznek majd, amelyek célja méltó emléket állítani a családnak és lehetővé tenni a páratlan irodalomtörténeti értéket képviselő anyag minél szélesebb körű megismertetését.

Közlése szerint az átadást egyéves munka előzte meg, mivel nem csupán a Bródy–Hunyady család dokumentumai, de Alexander Brody könyvállománya és bútorai is az egri intézménybe kerültek. A hétfői átadás alkalmából a könyvtár emeleti – eddig Böngészőnek nevezett – termét Brody Szalonnak nevezték el – jegyezte meg.

Alexander Brody üzletember, író, reklámszakember 1933-ban született Budapesten. Nagypolgári családban nőtt fel, édesapja Bródy János, a magyar lóversenysport meghatározó alakja volt, míg családi kötelékek fűzték Gábor Dénes Nobel-díjas fizikushoz, Bródy Imréhez, a kriptongázos izzó feltalálójához és Bródy Ernő országgyűlési képviselőhöz.

Budapesti villájukban gyakran járt a kor két színészóriása, Bajor Gizi és Csortos Gyula, édesapja barátja, Molnár Ferenc író Amerikában segítette őt, de találkozott Albert Einstein fizikussal, Greta Garbóval és Grace Kellyvel, Cole Porter zeneszerzővel és Sommerset Maugham íróval is.

Három éven át töltötte be 1984-tól a Reklám Világszövetség elnöki tisztét, majd visszavonulását követően megalapította nagyapja tiszteletére a Bródy Sándor-díjat elsőkötetes írók számára. Mint csatlakozó alapító részt vett a Bolyai-díj Alapítványban, és 2001 és 2022 között kiadta az Alibi hat hónapra című folyóiratot.

Többször járt Egerben, szívesen vett részt kötetbemutatókon, kulturális rendezvényeken, 2003-ban a város díszpolgári címével tüntették ki. Alexander Brody kezdeményezésére és támogatásával készült el az egri Érsekkertben Bródy Sándor és Gárdonyi Géza szobra, amely a két író szoros barátságát jelképezi.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések