A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Átverhetetlen az a diagnosztika, amivel a rendőrgyilkost vizsgálják


Ezen múlik, hogy büntethető lesz-e?


Tesztekkel és egyéb módszerekkel vizsgálják a rendőrgyilkos elmeállapotát az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben. Az ügyészség indítványozta Sz. Szilárd letartóztatásának három hónappal való meghosszabbítását, és azt az IMEI falain belül hajtsák végre.

Január 12-én éjjel a férfi az Újbudai Lecke utcában levő társasházban démonjárásra hivatkozva őrjöngeni kezdett, több szomszédjához bezörgetett, majd megpróbálta betörni egy idős asszony lakásának ajtaját. A helyszínre riasztott rendőrök közül hármat megkéselt, egyikükön, az esküvőjére készülő, 29 éves Baumann Péteren halálos sebet ejtett.


Az elkövető megpróbált a helyszínről elmenekülni, az egyenruhások csak az utcán tudták megállítani lőfegyverhasználattal.

Dr. Makai Gábor klinikai szakpszichológus a Borsnak elmondta, miből áll egy IMEI-ben fogvatartott vizsgálata. A szakembereknek azt kell megállapítania, hogyan működik a vizsgált személy személyisége. Arra a kérdésre is keresik a választ, mi lehetett a tettes indítéka, illetve mi állhatott annak hátterében – fogalmazott a szakember.

– A vizsgálatokat projektív tesztekkel végzik. Ilyen a Rorschach-, illetve a Szondi-teszt. Előbbi során különböző tintapacákról megmondania, hogy mi jut róluk a vizsgált személy eszébe. Utóbbi keretében arcképeket mutatnak neki, és ki kell választania a legrokonszenvesebb, illetve legkevésbé szimpatikus embereket. Ezek alkalmasak arra, hogy kiderüljön, hogy fennáll-e valamilyen elmezavar vagy elmebetegség, és ha van, az mennyire befolyásolta az illetőt a cselekmény elkövetésében – magyarázta Dr. Makai Gábor.

Az elkülönített fogvatartottat tartósan megfigyelik. Többek között abból a szempontból, hogy hogyan reagál különböző szituációkra. Hogyan viselkedik, milyen érzéseket mutat. Az is információnak számít, ha a célszemély bizonyos kérdéseknél megtagadja a válaszadást. Figyelik, hogy az illető hallucinál-e. A vizsgálatokat akár többször is elvégzik, a fogvatartottal pedig többször, mélyen elbeszélgetnek.

Részletesen leírják a személyiségjegyeit, hogy egy átfogó személyiségrajzot adhassanak róla. Ez a fajta diagnosztika átverhetetlen. Kizárható, hogy bárki is rejtőzködve képes maradni

– fejezte be a szakpszichológus.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések