A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A természet ajándéka: citromfűolaj


A citromfű-illóolajat számos egészségügyi problémára használhatjuk, többek között álmatlanságra, szorongásra, migrénre, magas vérnyomásra, illetve herpesz kezelésére. A gyógynövény vírusellenes és antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik.


Kutatások igazolják, hogy a citromfüvet be lehet vetni gyulladásos betegeségek kezelésére. Jó minőségű citromfű-illóolajat belsőleg is lehet alkalmazni fájdalomcsillapításra és gyulladáscsökkentésre.

Manapság az emberek túlzásba viszik az antibiotikumok használatát, ezért alakulhat ki annyiféle antibiotikum-rezisztens baktérium. Vannak olyan esetek, amikor elegendő lenne csak valamilyen gyógynövényt alkalmazni. Mivel a citromfű antibakteriális hatásokkal is rendelkezik, ezért eredményesen be lehet vetni például Candida albicans nevű gomba esetén.

A citromfű illóolaja hatásos lehet ekcéma, kisebb sérülések és pattanások természetes kezelésére, mivel antibakteriális és gombaellenes tulajdonságokkal rendelkezik. Bőrön alkalmazva segít megszünteti a gomba és baktérium okozta bőrbetegségeket.

A citromfű-illóolaj a vírusokkal szembeni védekezésben is a segítségünkre lehet. Egy tanulmány arról számolt be, hogy a citromfűolaj képes megszüntetni a Herpes simplex nevű vírust, ami nagyon jó hír azok számára, akik gyakran küzdenek vírusfertőzéssel.

A citromfű-illóolaj antidepresszáns és nyugtató tulajdonságokkal rendelkezik. Megteremti az érzelmi egyensúlyt és csökkenti a szorongást, illetve az álmatlanságot. Ez az illóolaj nem pusztán a hangulatra van pozitív hatással, hanem a kognitív teljesítményt is növelni tudja.

A citromfű vérnyomáscsökkentő hatással is rendelkezik. Tea formában érdemes fogyasztani. De akinek vérnyomás gondjai vannak, először minden esetben a háziorvosával konzultáljon.

Egereken végzett kísérletben a citromfű lassította a zsírsavszintézist és csökkentette a trigliceridszintet. Egy másik tanulmány megállapította, hogy a citromfűolaj fenolos alkaloidokat tartalmaz, amelyek gátolják a koleszterinszintézist és alacsonyabb összkoleszterinszintet és lipidszintet eredményez a májszövetekben.

A demencia tüneteinek javítása érdekében naponta több alkalommal érdemes belélegezni a citromfű illóolaját.

Ha valakinek ekcémás a bőre, valamilyen hordozóolajjal keverjen el pár csepp illóolajat és így használja, főleg ha az arcbőre ekcémás.

Herpesz esetén is hígítva vagy valamilyen hordozóolajjal használja.

Ha depressziós, tegyen néhány cseppet az illóolajból a nyakára, a csuklójára, illetve a füle mögé. Ez a módszer magas vérnyomás esetén is hatásos, pláne akkor, ha a vérnyomás idegesség miatt ugrott meg.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések