Hirdessen itt

A pápa tervet dolgozott ki a háború békés rendezésére


Ferenc pápa tervet dolgozott ki az ukrajnai helyzet békés rendezésére, és tárgyalást követel - közölte Leonyid Szevasztyjanov, az orosz ortodox Óhitűek Világszövetségének a katolikus egyházfővel levelezésben álló elnöke a RIA Novosztyi hírügynökség hétfő esti jelentése szerint. 

Szevasztyjanov azt állította: a kezdeményezés tartalmazza azt a tézist, miszerint minden konfliktusban egyenlően felelős minden fél. A tervvel a cél a hosszú és igazságos béke, és ezek garanciája a befogadás, a másik kultúrájának és nyelvének tisztelete, valamint az együttműködés minden fél között, ide értve Oroszországot, Ukrajnát és Európát. Mint mondta, prioritás lesz az emberi élet és az egészség megőrzése, valamint az, hogy kívülálló országok ne vegyenek részt a konfliktusban részes felek fegyverrel való ellátásában. Szevasztyjnaov szerint a pápa a Vatikánt javasolja a béketárgyalások helyszínéül.

„Minden háború oka az önzés és a másik fél meghallgatására való hajlandóság hiánya, ezért minden háborúban, minden konfliktusban mindenki hibás - írta Dosztojevszkij. A megbékélés és a kölcsönös megbocsátás alapvető keresztény erény. A Szentszék - a Vatikán - mindenki számára tárgyalási fórum. Róma a béke városa! A tárgyalások célja egy hosszú és igazságos béke mindenki számára” - áll a tervben az orosz tisztségviselő szerint.

Mint mondta, a vatikáni terv a konfliktus megoldása egyetlen módjának a tárgyalásokat ismeri el.

„Mindkét félnek fel kellene hagynia a másik támadásával, tárgyalóasztalhoz ülnie és megvitatnia az álláspontokat. A konfliktusban részt vevő feleket nem láthatják el fegyverrel más országok. A Szentlélek megtalálja a békére vágyók számára azt az algoritmust, amely lehetővé teszi, hogy a konfliktusban részt vevő felek egyike se tekintse magát legyőzöttnek, és egyáltalán ne legyen legyőzött” - idézte a pápát az orosz óhitű ortodoxok tisztségviselője.

Szevasztyjanov vasárnap, ugyancsak a RIA Novosztyinak nyilatkozva azt mondta, hogy a pápa kölcsönös megbocsátásra és tárgyalásra szólította fel az oroszokat és az ukránokat a kiengesztekődés ortodox vasárnapján.

Február 15-én ugyanennek a hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy Ferenc pápa szeretné megvitatni Vlagyimir Putyin elnökkel az Oroszország és a Nyugat közötti európai konfrontáció békés rendezésére vonatkozó tervét. Mint mondta, a katolikus egyházfő e célból kész Moszkvába utazni.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések