Igényeljen Napi Újság tagsági kártyát és tegyen szert velünk egy kis mellékes jövedelemre. Töltse ki a kártya igénylólapot ide kattintva.

A legfinomabb ecetes cékla savanyúságnak: olcsó és télen is elteheted


Az ecetes cékla az egyik legfinomabb savanyúság sültek mellé.


Ecetes céklát télen is bátran készíthetsz, ha pedig nagyobb adagot állítasz össze belőle, akár egy hónapig is eltarthatod lezárt üvegben. Érdemes olyan lábost használni a főzéshez, amit nem sajnálsz, mert a cékla nagyon fog. A megadott mennyiség három üvegnyi savanyúsághoz elegendő.

Hozzávalók 3 adaghoz

👉 1.5 kg cékla
👉 10 dkg cukor
👉 1 l víz
👉 1 dk 10 százalékos ecet
👉 1 evőkanál só
👉 1 kávéskanál szemes bors
👉 1 kávéskanál köménymag
👉 1 kávéskanál nátrium-benzoát + az adagok tetejére

Elkészítés:

A befőttesüvegeket sterilizáld. Ezt megteheted forró vízben való kifőzéssel, a sütőben vagy a mosogatógépben.

A céklát alaposan mosd meg, a héjáról keféld le a szennyeződést, és annyi vízben, amennyi ellepi, tedd fel főni. Mérettől függően egy-két óra kell neki, amíg megpuhul. Ha kész, vedd ki a főzővízből, és hűtsd le.

Közben készítsd el a savanyúság felöntőlevét. Egy lábosban tegyél fel egy liter vizet. Add hozzá a cukrot, a sót, a borsot és a köménymagot, majd fokozatosan az ecetet. Közben kóstold meg, elég intenzív-e az íze. Add hozzá a tartósítószert is, és forrald össze.

A kihűlt céklát hámozd meg, és karikázd fel. Helyezd el őket befőttesüvegekben, és öntsd nyakon a forró, ecetes lével. Ha nem azonnal akarod elfogyasztani, az adagok tetejére szórj késhegynyi tartósítószert, és lezárva helyezd őket száraz dunsztba egy-két napra.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések