Hirdessen itt

Új, közel 4 milliárd dolláros katonai segélycsomagot jelentett be Washington


A támogatásban első alkalommal a „harckocsi-gyilkosként” is ismert Bradley páncélozott járművek is szerepelnek. 

A Fehér Ház új, 3,75 milliárd dolláros katonai segélycsomagot jelentett be Ukrajna és a NATO keleti szárnyán fekvő szomszédai megsegítésére – olvasható az Independent cikkében. A portálon azt írják: a támogatás legújabb részletében első alkalommal Bradley páncélozott járművek is szerepelnek Ukrajna számára. A páncélozott járművet a csapatok harcba szállítására használják, és

„harckocsi-gyilkosként” ismerik az általa kilőhető páncéltörő rakéta miatt.

A Kijevnek szánt eddigi legnagyobb amerikai segélycsomag a Pentagon készleteiből 2,85 milliárd dollárt von le, amelyet közvetlenül Ukrajnának küldenek, valamint 225 millió dollárt külföldi katonai finanszírozás formájában az ukrán hadsereg hosszú távú kapacitásának kiépítésére és modernizációjának támogatására – közölte a Fehér Ház.

„A háború kritikus ponton van”

A javaslat 682 millió dolláros külföldi katonai finanszírozást is tartalmaz az európai szövetségesek számára, hogy segítsenek pótolni az Ukrajnának adott katonai felszerelések adományait.

„A háború kritikus ponton van, és mindent meg kell tennünk, hogy segítsük az ukránokat az orosz agresszióval szembeni ellenállásban” – mondta Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház sajtótitkára a támogatás bejelentésekor.

Az Ukrajnának nyújtott közvetlen segítség 50 Bradley-t, valamint 500 páncéltörő rakétát és 250 ezer lőszert tartalmaz a hordozók számára. Az Egyesült Államok ezen kívül 100 M113-as páncélozott személyszállító járművet, 55 aknarezisztens, rajtaütésektől védett járművet (MRAPS) és 138 HUMVEE-t, valamint lőszert küld a nagy mozgékonyságú tüzérségi rakétarendszerekhez, légvédelmi rendszerekhez és más fegyverekhez.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések