A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Republikánus hatalomátvétel: Kevin McCarthy lett az amerikai képviselőház elnöke


Az elnöki utódlási sorrendben ő a második az alelnök után.


Könnyen ment, mi? - viccelődött kényszeredett mosollyal helyi idő szerint jóval éjfél után Kevin McCarthy a pódiumon, amikor sikerült 216 szavazatot szereznie, és így ő lett az amerikai törvényhozás alsóháza, a Képviselőház elnöke.

Az amerikai képviselőház megválasztotta elnökének Kevin McCarthyt, a Republikánus Párt jelöltjét. A kongresszusnak 15 szavazás után, szombatra virradóan sikerült eredményre jutnia, miután a 222 republikánus képviselő között egy 20 fős csoporttal sokáig nem tudott megegyezni a republikánus házelnök-jelölt a terveiről. Végül azonban megkapta a szükséges szavazatszámot a Donald Trump által is támogatott McCarthy.

Kevin McCarthy 58 éves kaliforniai republikánus politikus 2006 óta képviselő, a 8. ciklusát tölti, 2014 óta ő vezeti a republikánus képviselők frakcióját.

A Képviselőház elnökéé a törvényhozás legfontosabb, egyben az amerikai belpolitika az elnök után talán legbefolyásosabb posztja.

Az amerikai elnök, Joe Biden pártjának képviselői, a Demokrata Párt politikusai a saját jelöltjükre, a végül vesztes Hakeem Jeffriesre szavaztak végig, aki később hivatalosan is a kisebbségben lévő demokraták alsóházi frakcióvezetője lett. Ezzel ő az első színesbőrű politikus, aki valamely párt vezetői tisztségét tölti be a kongresszusban.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések