A 33 éves lengyel férfi hiába szaladt el, a Bács-Kiskun vármegyei rendőrök elfogták.


Zsana közelében, az 5408-as úton csütörtökön 22 óra 5 perckor a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság Mélységi Ellenőrzési és Közterületi Támogató Osztály munkatársai és a szlovák megerősítő erők ellenőrizni akartak egy személyautót. A sofőr a rendőri jelzést észlelve járművével megállt, majd az intézkedés megkezdése előtt a rendőröket kikerülve elhajtott. Egy szlovák rendőrnek el kellett ugrania, hogy ne üsse el az autó – írja a police.hu

A szlovák rendőrautó követni kezdte, amikor a gépjármű mellé ért, annak sofőrje a szolgálati autó felé kormányozta kocsiját. Emiatt érintőlegesen összeütköztek, ami miatt a szlovák gépjármű egy dombra felfutott, ami további sérüléseket okozott a járművön. A balesetben szerencsére nem sérült meg senki sem. Az embercsempész autójával ezután megállt és elszaladt, de nem jutott messzire, mivel a rendőrök elfogták.

Az autóban 10 külföldi utazott, akik szír állampolgárnak vallották magukat, de sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták hitelt érdemlően igazolni.

A gyanú szerint a sofőr – ellenszolgáltatás fejében – a határsértőknek segítséget akart nyújtani abban, hogy Nyugat-Európába jussanak, ezért vele szemben a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság embercsempészés és közúti veszélyeztetés miatt eljárást indított. A 33 éves lengyel férfi ellen hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt feljelentést tesznek a rendőrök.

A férfit előállították, és gyanúsítottként kihallgatását követően őrizetbe veszik. A nyomozók előterjesztést tesznek az embercsempész letartóztatásának indítványozására, a migránsokat pedig a hatályos magyar jogszabályok értelmében visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.​