Hirdessen itt

Németország legnagyobb parlamenti pártja tárgyalna Oroszországgal


Németországnak nem szabad szem elől tévesztenie a Moszkva és Kijev között zajló konfliktus lehetséges diplomáciai megoldását, miközben katonai és pénzügyi segítséget nyújt Ukrajnának – áll a német parlament legnagyobb frakcióját alkotó szociáldemokraták (SPD) pénteken közzétett politikai dokumentumában. 

“Tudjuk, hogy a háborúk általában nem a csatatéren érnek véget”

– fogalmazott a frakció kilencoldalas külpolitikai vázlatában, hozzátéve, hogy a diplomáciai megoldások előtt nyitva tartani az ajtót nem kevésbé fontos, mint Ukrajna támogatása.

“A diplomáciai tárgyalásoknak továbbra is lehetségesnek kell maradniuk”, még akkor is, ha a Moszkvával szembeni bizalom most rendkívül alacsony – hangsúlyozta a frakció, hozzátéve, hogy az Olaf Scholz kancellár – maga is szociáldemokrata – Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott rendszeres megbeszélései “helyesek és szükségesek”.

További diplomáciai kezdeményezésekre továbbra is szükség lesz, “amikor csak lehetséges” a folyamatban lévő ellenségeskedések befejezéséhez

– áll a dokumentumban, hozzátéve, hogy ilyen erőfeszítésekre különösen “az ENSZ keretein belül” van szükség.

A szociáldemokraták arra is rámutattak, hogy néhány nagyon konkrét területen még a folyamatban lévő konfliktus közepette is “sikerült megállapodásokat elérni”. A frakció az ilyen “kis lépések” sikeres példájaként hozta fel az Ukrajna és Oroszország közötti fogolycserét, valamint a két fél által az ENSZ és Törökország közvetítésével tavaly nyáron elért gabonamegállapodást.

“Ezekre a kezdeményezésekre kell építeni például a fegyverzetellenőrzés terén” – javasolta a frakció. A szociáldemokraták szerint a folyamatban lévő konfliktus megoldásának diplomáciai megközelítése erre a “kis lépések politikájára, a kezelhető területeken bizalomépítő kezdeményezések elindítására és hatékonyságuk rendszeres felülvizsgálatára” alapulhatna.

A FRAKCIÓ UGYANAKKOR POLITIKAI DOKUMENTUMÁBAN ISMÉTELTEN LESZÖGEZTE, HOGY “SZILÁRDAN SZOLIDÁRIS UKRAJNÁVAL”, ÉS ELÍTÉLI OROSZORSZÁGOT A FOLYAMATBAN LÉVŐ KATONAI MŰVELET MIATT.

Az elmúlt évben Olaf Scholz német kancellár a Moszkvával folytatott párbeszéd folytatásának lelkes szószólójává vált, ellentétben koalíciós partnerével és Annalena Baerbock német külügyminiszterrel, aki keményvonalas álláspontot képviselt Oroszországgal szemben.

Moszkva a konfliktus során többször is jelezte, hogy kész a béketárgyalásokra Kijevvel, ha az elfogadja a helyi helyzetet és annak a négy volt ukrán régiónak az akaratát, amelyek a tavaly őszi népszavazáson Oroszországhoz való csatlakozásra szavaztak. A hét elején Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt mondta, hogy Moszkva a harcok helyett a béketárgyalásokat részesítené előnyben, de a Nyugat és Ukrajna ellenzi, hogy diplomáciai tárgyalásokba bocsátkozzon Oroszországgal.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések