A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Márciustól többe kerül a buszjegy Hajdúszoboszlón


A közösségiközlekedés mellett több beruházást is tárgyalt a képviselő-testület. 

Összesen 39 napirendi pontot tárgyalt 2022-es utolsó testületi ülésén Hajdúszoboszló önkormányzatának képviselő-testülete. A tagok elfogadtak több beszámolót, rendeletmódosítást és pályázathoz kapcsolódó önerő biztosítását is. Döntöttek a helyi közösségi közlekedés árainak emeléséről. Meghosszabbították az ügyeleti ellátási rendszer működtetését - írta meg a haon.hu.

A helyi menetrend szerinti autóbuszközlekedéssel kapcsolatos előterjesztés szerint a szolgáltatás díjaiban több éve nem volt emelés, 2014. óta érvényesek a jelenlegi menetjegy- és bérletárak. A magas nagykereskedelmi üzemanyagárak, az infláció és a jegybanki alapkamat folyamatos emelkedése olyan mértékű költségnövekedést okoz a közszolgáltatás ellátásában, hogy elkerülhetetlenné vált a helyi közlekedésben alkalmazott értékszelvények árának növelése. 

Ezért 2023. március elsejétől mintegy 30 százalékkal emelkednek a helyi közösségi közlekedés árai: egy vonaljegynek 410 forint lesz darabja, egyvonalas havi bérlet 4780 forintba, összvonalas havi bérlet pedig 6700 forintba fog kerülni. A tanuló és nyugdíjas havi bérletek árai 4470 forintra emelkednek.

Az önkormányzat bérbe veszi az Ádám utca 29/A.  szám alatti ingatlant, mely első és hátsó épületegyüttesében 40 férőhelyes családok átmeneti otthonát alakítanak ki. A feladat ellátásával a Hajdúszoboszlói Kistérségi Szociális, Család- és Gyermekjóléti Központot bízta meg a testület. A grémium döntött egy szándéknyilatkozat aláírásáról is a Társ Egyesülettel. A civilszervezet 2012. március eleje óta látja el Hajdúszoboszlón a pszichiátriai nappali ellátást. Az egyesületnek egy pályázat kapcsán lehetősége nyílik arra, hogy a fogyatékosok nappali ellátásának feltételeit biztosítsa.

Több önerőt igényel a bölcsődeberuházás

A képviselő-testület döntött többletforrás biztosításáról a Gyermeksziget Bölcsőde Aprócska Bölcsődei Tagintézményének kivitelezése kapcsán. A projekt eszközbeszerzésére mintegy másfél millió forint többletigény keletkezett. Ez utóbbi biztosítására kérelemmel fordulnak a támogató felé, annak elbírálásáig pedig az intézményfelújítási keret terhére biztosítják az összeget. További önkormányzati önerő bevonását igényli az intézmény víziközmű bekötésének megoldása is, melyre 2 millió 100 ezer forintot fordít a város. Szintén önerő biztosításáról döntöttek a képviselők két pályázat tervezésével kapcsolatban is mintegy 26 és fél millió forint értékben.  

Már óvodás korban is tanulhassanak németül

A folytatásban a képviselői interpellációkra adott válaszok következtek. A Hajdú u. 31/A szám előtti csapadékvíz-elvezetés problémájának megoldására a 2023. évi közterületek felújítására elkülönített keret felhasználása során tesz javaslatot a hivatal. A vasútállomás környezetének rendben tartásáról az önkormányzat tárgyalásokat kezdeményez a MÁV képviselőivel. 

A lovasközpont aktualitásáról Czeglédi Gyula arról tájékoztatta a testület tagjait, hogy a projekt összköltsége mintegy 2 milliárd forint, finanszírozására egyedi kormánydöntés által vagy pályázat útján lenne lehetősége a városnak. Előbbire a jelenlegi gazdasági helyzet miatt nincs lehetőség. Lovas létesítmény kialakítására pedig csak gazdálkodó szervezeteknek van lehetősége uniós forrásra pályázni.

Előző évi utolsó ülésén közmeghallgatást is tartott a testület. Ezen lakossági kérés érkezett a Semmelweis és Széchenyi utcák közötti terület zöld közterületté kialakítására, továbbá a Bródi Sándor utca 150 méteres szakaszának szilárd burkolatúvá fejlesztésére. A helyi német nemzetiségi önkormányzat helyiségigénnyel fordult a városvezetéshez, ahol rendezvényeiket megtarthatják, továbbá kérésként fogalmazták meg, hogy az önkormányzat teremtse meg a feltételeit annak, hogy a hajdúszoboszlói gyerekek már óvodás korban német nyelvet tanulhassanak. 

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések