Hirdessen itt

Kitört a botrány a lengyel időjárás-jelentésben megjelent ukrán térkép miatt


Hamis térképet ábrázoló képek jelentek meg a közösségi médiában. Az ügyben a lengyel politikusok is felszólaltak. Lengyelország Miniszterelnöki Kancelláriájának államtitkára azt nyilatkozta, Oroszország hónapok óta támadja az országot.


Elárasztotta az internetet a lengyel TVP1 televíziócsatorna időjárás-jelentésének egy részlete. A közösségi hálón terjedő felvétel szerint a média élő adásban használt hamis térképet.

Az emberek Twitteren kezdték el megosztani, hogy pontatlanságot találtak a térkép Lengyelország és Ukrajna közötti szakaszán. A képernyőképek tanúsága szerint Lengyelország területe jócskán belenyúlik Ukrajnába, egész pontosan Lvivig tart a jelölése.

A térkép – melyet több oroszbarát hírportál és Telegram-fiók is megosztott – sok felhasználó szerint azt sugallja, hogy Lengyelországnakterületi követelései vannak Ukrajnával szemben. A csatorna azonban tagadja, hogy hamis térképet használtak volna az adásban. Közleményükben azt írták, a felvételeket photoshoppolták. Ugyanakkor azt is hangsúlyozták, hogy sohasem sugároztak ilyen jellegű tartalmat, a történteket a Kreml-propagandájának tartják – írta azEuronews.



A lengyel politikusok is megszólaltak

Az üggyel kapcsolatban lengyel tisztviselők is megszólaltak. Stanislaw Zaryn, a lengyel Miniszterelnöki Kancellária államtitkára a Lengyel Sajtóügynökségnek adott interjújában azt mondta, a történtekért az orosz hírközlés felelős. 

A Kreml hírközlési tevékenysége továbbra is három irányba összpontosul: Ukrajnát és az ukránokat rossz színben tüntetik fel, az ország támogatása eszkalálhatja a háborút, és azzal a vízióval ijesztgetik az embereket, hogy Lengyelország belép a háborúba

– mondta Zaryn, aki később Twitteren is megosztotta gondolatait. Szerinte Oroszország hazugságokat terjeszt Lengyelország terveiről.

Oroszország hónapok óta támadja Lengyelországot, többek között hazugságokat terjesztve arról, hogy állítólag agresszív tervei vannak arra, hogy háborút indítson Európában, megtámadja Belaruszt és Oroszországot, és előkészíti Ukrajna megszállását

– írta a bejegyzésben.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések