A Nézőpont Intézet elemzője a Magyar Nemzetnek arról beszélt, hogy a guruló dollárok botránya rávilágít arra, hogy a hazai baloldal olyan szereplőktől függ, akiknek nem a magyar érdek az elsődleges.


Talabér Krisztián, a Nézőpont Intézet elemzője a Magyar Nemzetnek úgy fogalmazott, az eddigi tények ismeretében várható volt, hogy kiderül: még több külföldi pénzt kaphatott a baloldal a tavalyi választási kampányban.

Mint ismert, a múlt héten Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a parlament nemzetbiztonsági bizottságának az ülése után a Facebook-oldalán közölte: a magyar választások befolyásolására több pénz érkezett külföldről, és egyre inkább tisztul a kép a hazai baloldali és liberális szereplőkről is. Mivel az ezzel kapcsolatos jelentés 2052. december 31-ig került szabályszerűen titkosításra, kezdeményezte a minősítés feloldását.

Talabér Krisztián úgy véli, hogy még mindig messze járunk a történet végétől, az ügy pedig nagyon súlyos. A politológus szerint a botrány rávilágít arra, hogy a hazai baloldal komoly függőségi kapcsolatba került olyan szereplőkkel, akiknek nem a magyar érdek az elsődleges.

– Ilyen viszony mellett pedig joggal érdemelték ki a „dollárbaloldal" jelzőt. A magyarországi baloldali pártok – úgy tűnik – politikai felhatalmazásukat már nem a választóktól, hanem az amerikai befektetőktől remélik – tette hozzá.

Talabér Krisztián szerint a baloldalon a legtöbbekből hiányzik a karizma, a hazafias szemléletmód, az innováció és a teljesítménycentrikusság.