A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A padon felejtette a táskáját egy feledékeny gyöngyösi, persze, hogy lenyúlták


A rendőrök válogatást készítettek a múlt heten történt Heves vármegyei bűnügyekből, melyek megelőzhetőek lettek volna. 


Heves megyében az elmúlt héten több olyan bűncselekmény is történt, melyekhez a sértettek gyanútlan vagy felelőtlen viselkedése járult hozzá – hívja fel a figyelmet a Heves Vármegyei Rendőr-főkapitányság.

Sajnálatos módon megint történt olyan eset, ahol a tulajdonos nem zárta be a háza ajtaját és emiatt tőle különböző szerszámokat és egyéb értékeket tulajdonítottak el. A nyitva hagyott bejárati ajtón, kapun keresztül a tettes gond nélkül bejuthat, ezért érdemes folyamatosan zárva tartani. Fontos, hogy az értékeinkre a közterületeken, illetve egyéb nyilvános helyen is nagyon figyeljenek, ezzel megelőzhetik, hogy úgy járjanak, mint az a gyöngyösi lakos, aki egy padon felejtette a táskáját a benne lévő személyes értékeivel, és mire visszament már csak hűlt helyét találta. Hasonlóan járt egy hevesi nő is, akinek a mobiltelefonját vitték el, mivel azt egy étterem asztalán felejtette. Illetve egy mikófalvai férfi sem járt jobban, aki a pénztárcáját hagyta ott a kocsija tetején, amit szintén elloptak.

A rendőrök arra is figyelmeztetnek, hogy az internetes vásárlásoknál is legyenek sokkal figyelmesebbek. A napokban négy eset miatt érkezett bejelentés a rendőrségre. Egy nő az egyik internetes oldalon akart franciaágyat vásárolni, ezért egy rövid üzenetváltást követően el utalta a vételárat – 60 ezer forintot – az eladónak, aki ezt követően elérhetetlenné vált. További három sértett pedig szintén online vásárolt előre utalással karórát, játékkonzolt, illetve munkagépet, amelyek szintén nem érkeztek meg a vevőkhöz.

Ezeket a csalásokat megelőzni csak úgy lehet teljes bizonyossággal, ha az eladó és a vevő személyesen találkoznak, és az áru vételárát csak az áru átvételekor adják át, vagy utalják el. Sajnos többen is banki csalóknak estek áldozatául. Egy egri, illetve bélapátfalvai lakos bankkártya adatait szerezte meg ismeretlen ember az interneten egy hamis linkkel, és a bankszámlájukról 45 ezer illetve 135ezer forintos tranzakciót hajtott végre. Egy lőrinci lakosnak pedig ismeretlen módon törték fel az online fiókját, majd 16 ezer forint értékben vásároltak vele.

Az adathalászat útján megszerzett adatokkal történő visszaélés nagyon népszerű az utóbbi időben. Ál nyeremény játék, internetes vásárlás, internetezés során csak egy linkre kell kattintani, esetleg kitölteni egy egyszerű kis kérdőívet, vagy válaszolni néhány egyszerű kérdésre, s míg ezt megteszik, ellopják az adatokat, amivel később különböző visszaéléseket követnek el. Ezért fontos, hogy, soha ne adják ki ismeretleneknek, főként interneten a bankkártya számot, PIN-kódot, személyes adatokat. Ismeretlen eredetű programot soha ne telepítsenek fel vagy töltsenek le a számítógépre, illetve a telefonra, bárki is javasolja azt önöknek.

Mielőtt bejelentkeznének az internetbankba, mindig ellenőrizzék a böngésző címsávban a honlap pontos címét, majd kattintsanak a böngésző címsorban megjelenő lakat ikonra, így láthatják, hogy valóban a bankjuk üzemelteti-e a honlapot. Amennyiben más jelenne meg, azonnal zárják be az oldalt.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések