A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A levendula és a jó egészség – hogyan függ össze?


A levendulát mindenki ismeri. Már a kertben is érezni a kellemes illatát, amikor nyílik; ha pedig összegyűjtünk egy csokornyit és bevisszük a lakásba, akkor semmi mást nem lehet érezni, csak ezt a nagyon kellemes illatú növényt, ami betölti az egész teret. Ezt a gyógynövényt fel lehet használni sok mindenre, például készíthetünk belőle teát, amely nyugtatja az idegeket és nagyon hatékonyan oldja a stresszt, illetve még kekszbe is belesüthetjük. 

A levendula illóolaja is nagy népszerűségnek örvend, mutatjuk is, hogy milyen előnyei is vannak ennek a nagyszerű illóolajnak.

A levendula olyan kémiai vegyületekben gazdag, amelyek nagyon jót tesznek az egészségünknek. Flavonoidokat és kumarint is tartalmaz, amelyek egyes zöldségekben és gyümölcsökben is megtalálhatók. Ezek a vegyületek nemcsak antioxidáns, hanem remek gyulladáscsökkentő hatásokkal is rendelkeznek.

A levendula-illóolaj egy linalool nevű vegyületet is tartalmaz, amely csökkenti a vérnyomást és a szorongást is nagyszerűen oldja.

A levendula egyik legjobb hatása, hogy támogatja a jó alvást. Ez a gyógynövény oly módon képes a jó pihenés biztosítására, hogy megemeli a szervezetben a melatoninszintet.

A levendula illóolaja nagyon hatékony a gyulladás és a fájdalom csökkentésében. Segít megnyugtatni az idegrendszert, jobb hangulatot teremt és ezeknek a hatásoknak köszönhetően még a vérnyomást is leviszi.

Egy tanulmány arról is beszámolt, hogy a levendula illóolaja – aromaterápia formájában – még a menstruációs görcsöket is nagyon hatékonyan csillapítja. Azok a nők, akik a menstruációjuk ideje alatt naponta néhány percig belélegezték a levendula-illóolaj illatát, sokkal kevesebb hasi görcsről számoltak be, mint azok a nők, akik nem élvezték ki a levendula aromaterápiás hatásait.

A levendula remek antimikrobiális és vírusellenes hatásokkal is rendelkezik, azaz nagyon hatékonyan képes a baktériumok és a vírusok elpusztítására.

A levendulaolaj gyulladást és fájdalmat is csökkent. Ha szeretnénk kipróbálni ezeket a pozitív hatásait, akkor mindenképpen keverjük össze valamilyen hordozóolajjal, például olívaolajjal, kókuszolajjal vagy éppen mandulaolajjal.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések