A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Uniós biztos: Románia és Bulgária készen áll a schengeni csatlakozásra


Ylva Johansson szerint a schengeni térségnek is szüksége van Romániára és Bulgáriára. 

Románia és Bulgária készen áll a szabad utazást biztosító schengeni térséghez való felvételre, az EU-nak jogi kötelessége ezt biztosítani, nekik pedig legitim elvárásuk, hogy csatlakozhassanak – jelentette ki Ylva Johansson belügyekért felelős biztos az Európai Parlament keddi plenáris ülésén.

A biztos az uniós igazság- és belügyi tanács múlt heti döntésére reagált, miután a testületben nem született meg az egyhangú döntés e két tagállam felvételéről. Mint mondta, az Európai Bizottság már régóta úgy véli, hogy

Bukarest és Szófia már minden csatlakozási feltételnek megfelelt,

már több mint egy évtizede várnak erre a pillanatra. Hangsúlyozta, hogy ez a két ország hatalmas feladatot lát el, több mint százezer, a háború elől menekülő ukránt fogadott be.

„A schengeni térségnek is szüksége van Romániára és Bulgáriára”

Kiemelte, hogy magának a schengeni térségnek is szüksége van Romániára és Bulgáriára, hogy megbirkózzon a migrációs és biztonsági kihívásokkal. Fel kell venni a harcot a szervezett bűnözéssel szemben, elő kell segíteni a határokon átnyúló rendvédelmi együttműködést,

e két ország csatlakozása megkönnyítené a rendőrségi és határvédelmi szervek közötti információcserét is.

Üdvözölte, hogy a múlt heti igazság- és belügyi tanácskozáson előrelépés történt az uniós menekültügyi csomaggal kapcsolatban, de felhívta a figyelmet, hogy Románia és Bulgária csatlakozásának késleltetése csak hátráltatja ennek a migrációs problémának a megoldását.

Gál Kinga: Magyarország teljes mértékben kiáll Románia és Bulgária schengeni csatlakozása mellett

Gál Kinga, a Fidesz EP-képviselője a vitához való hozzászólásában hangsúlyozta:

Magyarország teljes mértékben kiáll Románia és Bulgária schengeni csatlakozása mellett.

A két ország 11 éve vár a schengeni tagságra, akkor közölte először az Európai Bizottság, hogy készen állnak a csatlakozásra. Az Európai Parlament ezt számtalan határozatban megerősítette - tette hozzá.

„Románia és Bulgária méltatlan helyzetbe került a konszenzus hiánya miatt, pedig maradéktalanul teljesítették a feltételeket, keményen védik határaikat, az unió külső határait, és sokat tettek az illegális migráció megfékezése érdekében” – hívta fel a figyelmet.

Véleménye szerint a schengeni megállapodás az európai integráció egyik fő vívmánya, és elfogadhatatlan, hogy uniós tagállamok rekednek ezen kívül indokolatlanul.

„Súlyosan képmutató magatartás, hogy miközben Magyarországot az európai egység szétverésével vádolják alaptalanul, addig a régi tagállamok következmények nélkül bonthatják meg az egységet egy ilyen súlyos kérdésben” – húzta alá Gál Kinga.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések