A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Tejhelyettesítők – mire ügyeljünk?


Nagyon sok ember nem ihat hagyományos, állati eredetű, azaz tehéntejet és ennek sok oka lehet. Azonban napjainkban nagyon sokféle tejhelyettesítő ismeretes, amely éppen olyan finom, mint a valódi tej, viszont nem okoz olyan komoly tüneteket, mint például a tehéntej. Mutatjuk is, hogy milyen alternatívák léteznek a kiváltására. 

Az egyik legjobb alternatíva a szójatej, amely majdnem annyi fehérjét tartalmaz, mint a tehéntej, viszont sokkal kevesebb kalória, zsír és szénhidrát található meg benne. A szójatej nem mellesleg az összes esszenciális aminosavat tartalmazza, amelyre a szervezetünknek szüksége van.

A másik a mandulatej, amelynek könnyű a textúrája és kellemesen édes, diós ízzel rendelkezik. A fehérje-, a szénhidrát-, a zsír- és a kalóriatartalma jóval alacsonyabb, mint a tehéntejé. A mandulatej másik előnye, hogy rendkívül gazdag E-vitaminban, amely egy antioxidáns vitamin, vagyis védelmet jelent szervezetünk számára a káros hatású szabad gyökökkel szemben.

A kókusztejnek kellemes kókuszillata és -íze van, viszont kevés fehérje található benne, de a jó hír az, hogy a szénhidráttartalma is rendkívül alacsony. A kókusztej közepes láncú triglicerideket tartalmaz, amely egyrészt javítja a lipidszintet, azaz segít a magas koleszterinszint csökkentésében, másrészt segítségünkre lehet a fogyásban is.

A zabtej is nagyon közkedvelt, azonban magas a szénhidráttartalma, ellenben alacsony a zsírtartalma. A zabtej ezen kívül rostban, különösen béta-glükánban is gazdag. Ez egy oldható rost, amely a koleszterinhez kötődik, így nem engedi azt felszívódni, azaz kevesebb koleszterin kerül a véráramba. Ily módon csökken az LDL-koleszterin szintje és a szívbetegségek kialakulásának a kockázata. Ezen kívül a béta-glükán teltségérzetet is biztosít, és étkezés után csökkenti a vércukorszintet is.

A rizstej kevés fehérjét és zsírt tartalmaz, ellenben magas a kalória- és a szénhidráttartalma. Vigyáznunk kell ezzel a tejjel, mert meglehetősen magas a glikémiás indexe és mivel gyorsan felszívódik a bélben, így nagyon megemeli a vércukorszintet is.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések